Közélet

Harminc amerikai helikoptert kap a Honvédség

Harminc amerikai helikoptert kap a Honvédség

2011. szeptember 19., hétfő
Harminc amerikai helikoptert kap a Honvédség

Mintegy 30 UH-1N-es helikoptert kap hamarosan a honvédség az Egyesült Államok hadseregétől - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI érdeklődésére.

A HM tájékoztatása szerint az amerikai haderő összesen 89 helikoptert von ki a hadrendjéből, amelyet ingyen vagy kedvezményes áron ajánlott fel a partnerországoknak. Mivel Magyarország a legmegbízhatóbb partnerek közé számít, ezért ingyen juthat a darabonként 5 millió dollárt érő gépekhez. Bár a tárgyalások még tartanak, jó eséllyel nemcsak ingyen, de teljesen felszerelve, sőt pluszalkatrészekkel együtt érkezhetnek a helikopterek 2013-ban Magyarországra - tették hozzá. Az országnak egyedül a szállítás, a rendszerbe állítás és a legénység kiképzésének költségeit kell állnia, de az is lehet, hogy még ezeknek sem kell a teljes összegét kifizetni. A személy- és teherszállításra használható, közepes méretű helikopterek kiváló műszaki állapotban vannak, így nagyon hosszú - még nem megállapított - ideig használhatóak, míg a jelenlegi szovjet gyártmányú gépek többségét már 10 év múlva ki kell vonni a hadrendből - fűzték hozzá. A Bell UH-1 Iroquois amerikai fejlesztésű és gyártású katonai szállító helikopter. Beceneve: Huey (a hivatalos Iroquois megnevezést a gyakorlatban nem használták). A UH-1-et az UH-60 Black Hawk váltotta az 1980-as évek elejétől kezdve, így napjainkra már csak néhány Huey teljesít szolgálatot. A tengerészgyalogság viszont napjainkban is nagy számban alkalmazza a korszerűsített (ikerturbinás) N és Y típusú változatokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.