Kultúra

Visszatemetik az ókeresztény kápolnát Pécsen

Visszatemetik az ókeresztény kápolnát Pécsen

2011. augusztus 3., szerda
Visszatemetik az ókeresztény kápolnát Pécsen

Egyelőre visszatemetik az ókeresztény és középkori leleteket egy volt pécsi szórakozóhely területén. Bemutatásukra ugyanis nincs pénz.

Az egykori Rózsakert nevű vendéglátóhely területén végzett régészeti kutatásokról annak vezetője,

Tóth Zsolt

, valamint a munkákkal megbízott Janus Pannonius Múzeum igazgatója és régészeti osztályvezetője számolt be szerdán Pécsett sajtótájékoztatón. Mint elhangzott, az ásatásra azért volt szükség, mert a kerthelyiség az ókori Sopianae temetője és a középkori város területén fekszik, így kiemelten védett régészeti lelőhely. A törvény értelmében minden ilyen telken előzetes régészeti kutatást kell tartani építési munkák előtt. A területet a Pécsi Egyházmegye bérli a városi székeskáptalantól, előbbi pedig az évekig zárva tartó Rózsakert helyén újra vendéglátóipari egységet nyitna. A kerthelyiség kivitelezése a régészeti munkákkal együtt 2010-ben indult, előbbit idén nem folytatták. Az ásatás során a negyedik században épült téglasírok, egy ugyanebben az időszakban felhúzott háromkaréjú kápolna és egy középkori lakóépület maradványai kerültek elő. Tóth Zsolt elmondta: a leleteket várhatóan napokon belül elkezdik visszatemetni, hogy a falmaradványok állapotát megóvják. Bemutatásuk legalább százmillió forintba kerülne, erre nincs mód. A régészek a visszatemetést követően visszaadják a területet az egyházmegyének. A szomszédos látogatóközpont legfőbb látványossága, a Cella Septichora annak idején szintén hosszú évekig a föld alatt volt az első régészeti munkákat követően.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.