Egészség

Újabb 1,5 milliárd forint többletforrás jut a betegellátásra

Újabb 1,5 milliárd forint többletforrás jut a betegellátásra

2011. augusztus 16., kedd
Újabb 1,5 milliárd forint többletforrás jut a betegellátásra

Betegellátási feladataik elvégzésre összesen 255 kórház számára mintegy másfélmilliárd forint többletforrást biztosít a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi).

A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, az egészségügyi államtitkárságon meghozott döntés értelmében a 255 járóbeteg-szakellátó intézmény közül három - a DEOEC Kazincbarcikai Kórháza, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház, valamint a miskolci MISEK Nonprofit Kft. - a tüdőszűrések számának növekedése miatt kap több mint 8 millió forintot utólagos kifizetéssel. A Betegápoló Irgalmasrend Pécsi Háza a 2010. októberében elindult és 2011-ben folyamatosan növekvő betegforgalommal működött járóbeteg-szakellátására fordíthat további 2,2 millió forintot. Mint kifejtették, a pénz szétosztásánál elsődleges szempontként a teljesítményvolumen-korlátot tartósan meghaladó, a betegellátási szükséglet által indokolt túlteljesítést, valamint a megyei szinten tapasztalható, lakosságszámhoz viszonyított teljesítményvolumen-korlát különbségeket vették figyelembe. Ez alapján a többlet 75 százalékán osztoznak az intézmények, a további 25 százaléknyi keretet a képalkotó diagnosztika (CT, MR) területén megnövekedett várólisták kiegyensúlyozására, csökkentésére, valamint a tavaly végzett beruházások miatti teljesítménykiesések kompenzálásaként kapják a szolgáltatók - hangsúlyozták. Az érintett szolgáltatókat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) néhány napon belül értesíti az elszámolható többlet mértékéről - írta a tárca, hozzátéve: a kapott összeget a 2011. július havi teljesítményeiktől kezdődően a finanszírozási év végéig, azaz 2011. október végéig használhatják fel. A Nefmi közleménye szerint a járóbeteg-szakellátást végző egészségügyi szolgáltatók között most kiosztott több mint 1 milliárd úgynevezett német pont, vagyis 1,5 milliárd forint a miniszteri tartalékkeretből fedezik. Ez az összeg az erre a célra felhasználható keret mintegy 95 százaléka - tették hozzá. Az egészségügyi tárca és az OEP múlt kedden közös közleményben tájékoztatott arról, hogy augusztustól az eredetileg ez évre tervezettnél 1,7 milliárd forinttal nagyobb összeg áll a kórházak rendelkezésére az Egészségbiztosítási Alapban a tételes elszámolású eszközök és nagy értékű műtétek finanszírozására. Másnap a szaktárca és az OEP ugyancsak közös közleményében tájékoztatott arról, hogy szintén augusztustól összesen 660 millió forint többletforrásból gazdálkodhat csaknem negyven kórház, az intézmények nagy értékű, költséges műtétekre fordíthatják a pénzt, illetve a járóbeteg-ellátás keretében több beteget fogadhatnak speciális és művesekezelésen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.