Írjon nekünk

Bulvár

Repülőnapra hangolva – Szatymaz felett köröztünk + VIDEÓ, PANORÁMA, FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Szeptember 10-én reggel 9 órától immáron negyedszer rendeznek meg Szatymaz és az Alföld Repülőklub közös szervezésében repülőnappal egybekötött pörköltfőzőversenyt. A sajtótájékoztató kapcsán kollégáinkat is megrepültették.

A rendezvény kapcsán kedd délelőtt a szatymazi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón Kormányos László polgármester elmondta, 2007-ben rendezték az első ilyen családi nap jellegű eseményt, s bár tavaly az időjárási körülmények és a belvíz miatt nem tudták megtartani, idén a két évvel ezelőttihez hasonló számú érdeklődőre számítanak, ami akár tízezer főt is jelenthet. „A pörköltfőző.versenyre meghívást kapnak a szomszéd települések polgármesteri hivatalai, illetve a szegedi és a homokháti kistérség településeinek vezetése. Elmondhatjuk, hogy Deszk, Zsombó és Sándorfalva állandó vendégünk, rájuk mindig számíthatunk rendezvényünkön. Természetesen baráti társaságok jelentkezését most is várjuk, s az érdeklődés nagy is szokott lenni, eddig még nem volt olyan, hogy 20-nál kevesebb csapat indult volna, a rekord pedig 32” – tudtuk meg Kormányos Lászlótól, aki hozzátette, az alapanyagot mindig a város, egészen pontosan a szatymazi hentes adja, most sem lesz ez másképp.

A rendezvény másik házigazdája, Szabó Péter, az Alföldi Repülőklub magyar válogatott műrepülője – nem mellesleg a már hagyománnyá vált repülőnap ötletgazdája – a sajtó kérdésére közölte, a parkolás megoldott, a megközelíthetőségről pedig a Szatymaz felé vezető utakon elhelyezett táblákkal valamint transzparensekkel gondoskodnak. „Elsősorban a repülést szeretnénk népszerűsíteni e falunapszerű rendezvénnyel. Ausztriában és Németországban, ahol szinte még a legkisebb település mellett is található egy-egy leszállópálya, megszokott dolog, hogy hétvégente a családok kimennek a reptérre, s miközben ott zajlik a megszokott munka, eltöltik az időt. Mi is hasonló céllal vágtunk bele öt évvel ezelőtt” – mondta el a többszörös magyar bajnok vitorlázórepülő, aki a program kapcsán hozzátette, az idei repülőnap színvonala hasonló lesz a korábbiakéhoz. Annyi változást eszközöltek, hogy ezúttal több teret kap a modellezők bemutatója: látható lesz, s repülni is fog egy Extra 300-as gép (Bessenyei Péter műrepülő-világbajnokunk is ilyennel repült a ’90-es években) 3,5 m szárnyfesztávú modellje, egy Nimbus 3-as 7 m fesztávú távirányítású mása, amely egy vitorlázómodellt fog felhúzni, valamint egy gázturbinás vitorlázórepülő modellje is.

Természetesen az interaktív programok sem maradnak el, az érdeklődőket egy kétüléses Fox sétarepülő várja, lesz négyszemélyes repülés Cessnával, de az elnyűhetetlen „Ancsák”, az égen szinte nap mint nap légikilométereiket rovó, már-már ősi Antonov An-2-esek is megröptetik a nagyérdeműt, a legmerészebbek pedig az ejtőernyőzést is kipróbálhatják tandemugrás keretében. Emellett az egyik meghívott sztárvendég, Vári Gyula, a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőezred Dongó századának egykori vadászpilótája – MiG-29-es vadászgéppel háromszorosan a világ legjobbja a farnborough-i Royal International Air Tatoo légiparádén, valamint az As the Crow Flies vándortrófea ugyancsak többszörös elhódítója – is felvisz hét szerencsést, természetesen nem sugárhajtású, hanem légcsavaros gépével. További sztárvendégként Veres Zoltán többszörös világ és Európa-bajnok műrepülő is elkápráztatja majd merész repülőprogramjával a kilátogatókat, mint azt már Szegeden is oly sokszor tette (legutóbb a Maty-éri kajak-kenu vb zárónapján). Igazi kuriózumként a transzparens-vontatás és kötelékrepülések mellett lesz egy valódi gázturbinás vitorlázórepülő is, melynek kvázi prototípusát Szabó Péter fogja berepülni – hazánkban mindössze ez az egy példány van, de Európában sincs belőle tíznél több, mint megtudtuk.

A régióban egyedülálló módon ez az egyetlen olyan rendezvény, mely mentes a belépődíjtól, ezzel is továbbnépszerűsítve a repülést, ezért jó idő esetén a szervezők akár tízezres, rekordszámú nézőseregre is számítanak.

A sajtótájékoztatót követően a szervezők a jelenlévő újságírókat is megreptették, amint az az alábbi videón is látható.

Tekintse meg a legutóbbi, 2009-es légiparádén készült fotóinkat és gömbpanorámánkat!


Repülőgépmodellek, Csongrád County


Besenyei Péter a Szatymazi Repülőnapon, Szeged


Repülőgépmodell, Szeged


Lökhajtásos repülőgépmodell, Szeged

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál