Közélet

Szakszervezetek tiltakoznak a Munka Törvénykönyve ellen

Szakszervezetek tiltakoznak a Munka Törvénykönyve ellen

2011. augusztus 30., kedd
Szakszervezetek tiltakoznak a Munka Törvénykönyve ellen

"Munkából élnénk!" címmel nemzetközi konferenciát szervez ma az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatban a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (Liga) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ).

A konferencián részt vesz többek között

Sharan Burrow

, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) főtitkára,

Patrick Istchert

az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkár helyettese,

Mark Levin

, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) budapesti regionális központjának igazgatója. A magyar munkáltatók részéről

Demján Sándor

, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke, valamint

Rolek Ferenc

, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke mondja el a véleményét az új Munka törvénykönyve (Mt.) tervezetéről. A konferenciát rendező két szakszervezet elnöke,

Palkovics Imre

(MOSZ), és

Gaskó István

(Liga) is ismerteti véleményét a tervezetről, és az eseményre meghívást kapott a kormány képviselője is. A szakszervezetek korábban több ponton is élesen bírálták az új Mt. júliusban nyilvánosságra került minisztériumi tervezetét, amely szerintük még kiszolgáltatottabbá teszi a munkavállalókat. A munkaadói érdekképviseletek ezzel ellentétben úgy vélekedtek, hogy az új kódex javítja a vállalkozások versenyképességét és a foglalkoztatás rugalmasságát. A kormány egyelőre nem tárgyalta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tervezetét; a tárca most vizsgálja, hogy a konzultáció során különböző szervezetektől beérkezett 150 érdemi javaslat közül melyek építhetők be az új Mt.-be. Az NGM augusztusban egyeztetett a témában munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel, amelyek egybehangzóan azt kérték, háromoldalúvá bővülve is folytatódjanak az egyeztetések a kódexről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.