Egyház

Semjén üdvözli az alexandriai pápa látogatását

Semjén üdvözli az alexandriai pápa látogatását

2011. augusztus 20., szombat
Semjén üdvözli az alexandriai pápa látogatását

Kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a kelet-nyugati egyházi párbeszéd szempontjából III. Senuda magyarországi látogatását Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki szombaton a Parlamentben folytatott megbeszélést a kopt keresztény egyházfővel.

Az egyházi vezetőt - egyiptomi egyházi szóhasználat szerint kopt pápát - tavaly nyáron

Semjén Zsolt

hívta meg magyarországi látogatásra, amelyet

Orbán Viktor

kormányfő ez év eleji egyiptomi látogatásakor megerősített. Az egyházi diplomáciáért is felelős miniszterelnök-helyettes újságírók előtt azt mondta: "megkockáztatja a kijelentést, hogy a nyugati kereszténység sorsára hagyta a keleti keresztényeket". Sokkal nagyobb segítséget kellene nyújtani a nyugati keresztényeknek a keleti keresztények számára. Magyarország igyekszik megtenni e téren, amit lehet - fűzte hozzá Semjén Zsolt, aki felidézte, a magyar uniós elnökség alatt a hazai diplomácia nagy sikere volt, hogy a kopt keresztényeket ért támadások kapcsán az unió elítélte a keresztények elleni atrocitásokat. A kereszténydemokrata politikus szavai szerint "nekünk kettős feladatunk van", egyfelől kiállni az üldözött keresztények mellett, másrészt "fontos a vallásközi párbeszéd". Kitért arra, hogy a kopt egyháznak a mai napig vannak vértanúi, ott ez mindennapi valóság. Ez ugyanakkor nem az egyiptomi állam miatt van így, hanem az észak-afrikai társadalmi szituáció miatt - magyarázta. Az iszlám egy világvallás és egy nagy kultúra, ezért igazságtalan és történelemhamisítás, ha az iszlám kultúra és a szélsőséges jelenségek közé egyenlőségjelet próbálnak tenni - fogalmazott Semjén Zsolt. "Mi pontosan tudjuk a különbséget" és nagyra értékeljük azt, hogy Egyiptom és az arab országok jelentős részének kormányzata igyekszik gátat vetni a szélsőséges csoportok megnyilvánulásainak - mondta a miniszterelnök-helyettes, hangsúlyozva, számunkra az a fontos, hogy megerősítsük az ott élő keresztényeket és még határozottabb fellépésre bíztassuk az ottani kormányokat az ilyen jelenségekkel szemben.

A béke és a szeretet jegyében

A kopt egyházi vezető a vallásközi párbeszéd elkötelezett híve, megtalálta az egyensúlyt a spiritualitás és a közéletben való részvétel között - emelte ki Semjén Zsolt. Mint elmondta,

III. Senuda

mind a mai napig megőrizte egyetemi katedráját, részt vesz a tudományos és a közéletben egyaránt, emellett heti három napot kolostorban tölt. Senuda kopt pápának az az üzenete, hogy a spiritualitást a közéletben is megjeleníti - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes, aki rámutatott: Egyiptom politikai és gazdasági szempontból is igen fontos partnere Magyarországnak, tudatosan építik a két ország közötti kapcsolatokat. III. Senuda a találkozó után, a vasárnap Budapesten felszentelendő első magyarországi kopt templomról azt mondta, hogy az nagyon jelentős lépés egyháza és annak kelet-európai jelenléte szempontjából. Mint mondta, eljutottak oda, hogy most már az összes kontinensen jelen vannak püspökeik és templomaik. Az egyházi vezető - aki politikai kérdésekben nem kívánt állást foglalni - úgy fogalmazott: ha szeretünk, és szeretetben élünk, akkor minden vallással együtt lehet működni a béke és a szeretet jegyében. A kopt egyházfő kérdésre válaszolva felidézte azt az időszakot, amikor hosszabb időre önként vonult kolostorba. Mint mondta: heteken keresztül nem láttam emberi arcot. Megtanultam, hogyan tudom az időmet Isten szolgálatába állítani - fogalmazott. Megjegyezte: a múltban nagyon sokat tudott dolgozni anélkül, hogy elfáradt volna. "Manapság már semmit sem kell csinálni ahhoz, hogy elfáradjak" - utalt ironikusan 88 éves korára. Arra a kérdésre, hogy a magyarokat milyen embereknek ismerte meg, azt válaszolta: jó emberek, akik tárt karokkal fogadtak bennünket, és sok mindenben a segítségünkre voltak. "Mindörökre jó kapcsolatban szeretnénk élni a magyarokkal" - fogalmazott III. Senuda. Az egyházi vezető a találkozón a Kopt Ortodox Egyház Pajzsa elismerést adott át Semjén Zsoltnak a keresztényi élet szolgálatában végzett tevékenységéért, "a keresztényi szeret, békesség és az emberi méltóság védelmében kifejtett erőfeszítéseiért, szociális, kulturális, emberi jogi munkásságáért". A kopt pápát délelőtt a Parlamentben fogadta

Schmitt Pál

köztársasági elnök. III. Senuda délután részt vesz a körmenet előtti szentmisén a Szent István-bazilikánál, majd látogatása utolsó napján, vasárnap avatja fel az első magyarországi kopt keresztény templomot a XVIII. kerületben. A kopt egyházat a hagyomány szerint Szent Márk alapította, aki Alexandria püspöke, az egyház első vértanúja volt. A keresztény lakosság Egyiptomban 10-12 százalék körül van, gazdasági befolyásuk ugyanakkor igen jelentős.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.