Közélet

Rendben zajlanak a népszámlálás előkészületei

Rendben zajlanak a népszámlálás előkészületei

2011. augusztus 23., kedd
Rendben zajlanak a népszámlálás előkészületei

Az egy éve összeállított ütemtervnek megfelelően zajlanak az október 1-31. között rendezendő népszámlálás előkészületei - mondta az MTI-nek Németh Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettese, hozzátéve, hogy erőteljesen kampányolnak majd az internetes válaszadás mellett.

Közlése szerint jelenleg is tart azok képzése, akik a mintegy 40 ezer számlálóbiztos készítik fel szeptember közepétől. Az informatikai rendszerek fejlesztése is a véghajrában tart, amelyek eredményeként az állampolgároknak az interneten keresztül is módjuk lesz a kérdőívek kitöltésére. Ehhez kapcsolódóan szeptember első napjaiban bemutató sajtótájékoztatót is tartanak - jegyezte meg.

Németh Zsolt

további fejlesztésként említette meg az úgynevezett monitoring rendszert, amely az összeírás technikai végrehajtásában közreműködőknek, így a jegyzőknek, a felülvizsgálóknak, a területfelelősöknek és a KSH megyei felelőseinek munkáját könnyíti meg. Ennek felhasználásával tudnak majd segítséget nyújtani a lakosoknak például abban, hogy egy adott utcában ki a kérdezőbiztos, illetve a KSH ezen keresztül értesül arról is, hogy október 1-16. között kik töltötték ki elektronikus úton a kérdőíveket. A számlálóbiztosok ezek után, október 17-től, már csak azokat keresik fel, ahol interneten nem közöltek adatot - tette hozzá. A KSH elnökhelyettese utalt arra, hogy a balti államokban 28 és 32 százalék között volt az interneten válaszolók aránya, ugyanez a mutató Bulgáriában 43, Szlovákiában pedig 8 százalék volt. A különbség abból fakad, hogy az egyes országok eltérő hangsúlyt helyeztek az internetes lehetőség ismertetésére - magyarázta, kiemelve: Magyarországon különösen erőteljesen kampányolnak majd az internetes válaszadás mellett. Beszámolt arról is, hogy a KSH együttműködési megállapodást kötött a népszámlálás népszerűsítésére mások mellett az országos kisebbségi önkormányzatokkal, több nagyobb és kisebb egyházzal, a fogyatékossággal élők szervezeteivel és a Magyar Könyvtárosok Egyesületével. "Ígéretes együttműködés bontakozott ki" több roma szervezettel is - fogalmazott. Szavai szerint "a lakosság biztonságát kívánják növelni azzal", hogy az Országos Rendőr-főkapitánysággal is együttműködési megállapodást kötöttek. Németh Zsolt szólt arról, hogy a kormány augusztus 31-én dönt arról, mekkora összeget szánnak és milyen eszközöket használnak fel a beérkező adatok feldolgozására. A népszámlálás összköltségvetése több mint 19 milliárd forint, amely mintegy öt év kiadásait fedezi, tehát az előkészületek kiadásai is benne vannak, az összegyűjtött adatok pedig tíz évig szolgálják az azokat felhasználókat. Tehát az összes kiadásnak csak egy meghatározott része az adatfeldolgozási munkára szánt pénz - mutatott rá. A KSH elnökhelyettese felhívta a figyelmet: a népszámlálás a törvény alapján azokra terjed ki, akik legalább három hónapja életvitelszerűen élnek Magyarországon; tehát azokat, akik annak ellenére, hogy felvették a magyar állampolgárságot, de nem élnek az országban, nem érinti. Arra azonban a statisztikai hivatal kifejezetten odafigyel, hogy az egy évnél rövidebb időszakra külföldre távozó magyar állampolgárokat lehetőleg minél nagyobb arányban elérjék, leginkább az internet segítségével - fűzte hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.