Orbán: még a veszélyzónán belül vagyunk

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Orbán Viktor kormányfő szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: az euróválság legközvetlenebb hatása Magyarország számára, hogy a devizahiteles családok biztonsága és otthona veszélybe került. A fidesz.hu arról ír, hogy hazánk még nincs kívül a veszélyzónán, ám Orbán hangsúlyozta, nem fogják hagyni, hogy a válság árát az emberekkel fizettessék meg.

Orbán Viktor kormányfő arról is szólt: kampányba kezd a kormány, hogy minden devizahiteles család pontos információkat kapjon, tudhassa és mérlegelhesse, hogy igénybe kívánja-e venni az árfolyamgát lehetőségét.
A kormány arról is döntött, hogy a Fészekrakó Program keretében lakáshitelt felvettek is élhetnek az árfolyamgát lehetőségével – közölte.
A miniszterelnök felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy készítsen jelentést, amely feltárja és nyomon követhetővé teszi, milyen út vezetett „a biztonságos, és támogatott forinthitelektől a kockázatos devizahitelezésig” – derült ki a sajtótájékoztatón. Orbán Viktor elmondta: arra is felkérte Matolcsy Györgyöt, állítson fel egy otthonvédelmi monitoring bizottságot, hogy átláthatóvá és egységessé válhasson a törlesztőrészlet-számítási mechanizmus a különböző bankoknál.
Az árfolyamgáttal élők törlesztőrészletének növekedése 2015 után sem lehet több mint 15 százalék – szögezte le.
A kormány sem a korábban bejelentett költségvetési hiányt, sem a további államadósság-csökkentést, sem az arányos adórendszer kiépítését nem adja fel – közölte Orbán Viktor.
A kormány tartani fogja a korábban bejelentetett költségvetési hiányt, azt három százalék alá viszi – jelentette ki, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a rögzített hiánymérték megtartása további intézkedéseket igényel a kiadási és a bevételi oldalon. További államadósság-csökkentő lépések is lesznek.
Kiemelte, hogy az arányos adórendszer teljes kiépítésének politikáját sem adják fel. A miniszterelnök szerint két százalék környékén lesz a gazdasági növekedés az idén Magyarországon.
Úgy fogalmazott, „teljesen nyilvánvaló, hogy egy 3 százalékos gazdasági növekedésre beállított költségvetés esetében, ahol a növekedés, úgy tudjuk, 2 százalék környékén lesz, ott az egy százalékkal alacsonyabb költségvetési növekedés miatt nyilvánvalóan keletkezik legalább 100 milliárd forintnyi hiány”.

Forrás: Fidesz.hu

Előző sztori

Szegedi világbajnokokat köszöntött a kormánymegbízott + FOTÓK

Következő sztori

Korszerűsítik a közvilágítást Hódmezővásárhelyen