Nincs jelentős változás a tanév rendjében

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A korábbi évekhez hasonlóan alakul a 2011/2012-es tanév rendje; szeptember 1-jén a nappali rendszerű oktatási intézményekben és az óvodákban 1 millió 648 ezer 900-an kezdik meg a tanévet – mondta az oktatási államtitkár csütörtökön Budapesten.

Hoffmann Rózsa kiemelte: az általános iskolákban 749 ezer – közülük 98 700 elsős -, szakiskolában 125 400, speciális szakiskolában 9600, gimnáziumokban 191.900, míg szakközépiskolában 232 800 diák kezdi meg a tanévet “a köznevelés 1016. tanévében”. Óvodákba 340 200 kisgyermek jár majd. (Az előző évben az államtitkárság háttéranyaga szerint összesen 1 millió 673 ezer 032-en kezdték meg a tanévet.)

Az általános iskolákban 183, a közép- és szakiskolákban 182 tanítási nap lesz, ezzel Magyarország a középmezőnybe tartozik nemzetközi összehasonlításban. Az utolsó tanítási nap 2012. június 15., péntek.

Az államtitkár jelezte: az új köznevelési törvényben főszabályként szintén a szeptember 1-jei tanévkezdés szerepel majd, de a fenntartóknak lehetőséget adnak ettől eltérő időpontú kezdésre is.

Hoffmann Rózsa elmondta: az őszi szünet 2011. november 2-tól 5-ig tart, a téli december 22-től 2012. január 2-ig, a tavaszi pedig április 5-től 9-ig. Kitért arra is, hogy a szünetek hosszában egyelőre nem lesz változás. Ugyanakkor megjegyezte: ha konkrét javaslat érkezik szakmai, vagy politikai szereplőktől, megfontolják azt, de egyelőre ilyet nem kaptak.

Idén is mérik az anyanyelvi és matematikai készségek fejlődését, a szakértők bevonásával végzett vizsgálatok 2012. május 30-án lesznek a negyedik, a hatodik és a nyolcadik évfolyamokon. Ugyanezen a napon mérik a kisebbségi nyelvismeretet a két nyelvű és anyanyelvű nemzetiségi iskolák negyedik évfolyamán.

Arra a felvetésre, hogy a szakszervezetek a tanévkezdésre korábban akár sztrájkot is kilátásba helyeztek, Hoffmann Rózsa azt mondta: erre nincs ok. Szavai szerint fenntartja ígéretét, ha a köznevelési törvény koncepciója olyan stádiumba kerül, akkor tárgyal velük. A Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) szeptember 5-re van egyeztetett időpontja – jelezte. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a szakszervezetek javaslatai közül mintegy hatvan beépült a koncepcióba.

Hoffmann Rózsa megerősítette, hogy a kormány várhatóan a jövő heti ülésén tárgyal az új közoktatási törvényről, míg a felsőoktatási törvény szeptember második felében kerülhet a kabinet elé. Így tartani tudják korábbi ígéretüket, miszerint az Országgyűlés ősszel elfogadhatja az új jogszabályokat, és a módosítások a következő tanévben életbe is léphetnek.

Default thumbnail
Előző sztori

Kerékpárosok ütköztek a mártélyi úti kerékpárúton

Default thumbnail
Következő sztori

Kajak-kenu: vízisprint a Városligetben

Legutóbbi hasonló cikkek