Egyetem

Nincs jelentős változás a tanév rendjében

Nincs jelentős változás a tanév rendjében

2011. augusztus 25., csütörtök
Nincs jelentős változás a tanév rendjében

A korábbi évekhez hasonlóan alakul a 2011/2012-es tanév rendje; szeptember 1-jén a nappali rendszerű oktatási intézményekben és az óvodákban 1 millió 648 ezer 900-an kezdik meg a tanévet - mondta az oktatási államtitkár csütörtökön Budapesten.

Hoffmann Rózsa

kiemelte: az általános iskolákban 749 ezer - közülük 98 700 elsős -, szakiskolában 125 400, speciális szakiskolában 9600, gimnáziumokban 191.900, míg szakközépiskolában 232 800 diák kezdi meg a tanévet "a köznevelés 1016. tanévében". Óvodákba 340 200 kisgyermek jár majd. (Az előző évben az államtitkárság háttéranyaga szerint összesen 1 millió 673 ezer 032-en kezdték meg a tanévet.) Az általános iskolákban 183, a közép- és szakiskolákban 182 tanítási nap lesz, ezzel Magyarország a középmezőnybe tartozik nemzetközi összehasonlításban. Az utolsó tanítási nap 2012. június 15., péntek. Az államtitkár jelezte: az új köznevelési törvényben főszabályként szintén a szeptember 1-jei tanévkezdés szerepel majd, de a fenntartóknak lehetőséget adnak ettől eltérő időpontú kezdésre is. Hoffmann Rózsa elmondta: az őszi szünet 2011. november 2-tól 5-ig tart, a téli december 22-től 2012. január 2-ig, a tavaszi pedig április 5-től 9-ig. Kitért arra is, hogy a szünetek hosszában egyelőre nem lesz változás. Ugyanakkor megjegyezte: ha konkrét javaslat érkezik szakmai, vagy politikai szereplőktől, megfontolják azt, de egyelőre ilyet nem kaptak. Idén is mérik az anyanyelvi és matematikai készségek fejlődését, a szakértők bevonásával végzett vizsgálatok 2012. május 30-án lesznek a negyedik, a hatodik és a nyolcadik évfolyamokon. Ugyanezen a napon mérik a kisebbségi nyelvismeretet a két nyelvű és anyanyelvű nemzetiségi iskolák negyedik évfolyamán. Arra a felvetésre, hogy a szakszervezetek a tanévkezdésre korábban akár sztrájkot is kilátásba helyeztek, Hoffmann Rózsa azt mondta: erre nincs ok. Szavai szerint fenntartja ígéretét, ha a köznevelési törvény koncepciója olyan stádiumba kerül, akkor tárgyal velük. A Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) szeptember 5-re van egyeztetett időpontja - jelezte. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a szakszervezetek javaslatai közül mintegy hatvan beépült a koncepcióba. Hoffmann Rózsa megerősítette, hogy a kormány várhatóan a jövő heti ülésén tárgyal az új közoktatási törvényről, míg a felsőoktatási törvény szeptember második felében kerülhet a kabinet elé. Így tartani tudják korábbi ígéretüket, miszerint az Országgyűlés ősszel elfogadhatja az új jogszabályokat, és a módosítások a következő tanévben életbe is léphetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.