Közélet

Munka törvénykönyve - MSZOSZ: a tervezet csökkentené a munkahelyek számát

Munka törvénykönyve - MSZOSZ: a tervezet csökkentené a munkahelyek számát

2011. augusztus 2., kedd
Munka törvénykönyve - MSZOSZ: a tervezet csökkentené a munkahelyek számát

Ha a munka törvénykönyvének napvilágot látott tervezete hatályba lépne, akkor az egyaránt csökkentené a munkahelyek és a legálisan foglalkoztatottak számát, illetve a belső piaci és a járulékbevételeket is - mondta keddi, az LMP politikusaival közösen tartott sajtótájékoztatóján a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke.

A párt és az MSZOSZ megbeszéléseit követően

Pataky Péter

úgy fogalmazott, hogy a munka törvénykönyvének tervezett módosítása egy kifejezetten XIX. századi vállalkozói szemléletet próbál kiszolgálni. Ez a szemlélet a munkavállalók teljes kiszolgáltatottságát és alávetettségét jelenti, a vállalkozók túlhatalmának kialakítása mellett és ellentmond a kormány meghirdetett céljainak is - tette hozzá. Egyúttal súlyos problémának nevezte, hogy a tervezet "lerombolja az együttműködés rendszerét a munkaügyi kapcsolatokban". Az LMP-t képviselő

Kaufer Virág

azt mondta, a tárgyaláson egyetértettek abban, hogy a tervezettel "

Orbán Viktor

nem tesz mást, minthogy (...) leépíti a fékek és ellensúlyok rendszerét a munka világában, azzal, hogy (...) súlyosan megtámadja a szakszervezetek pozícióját, a kollektív jogokat, az érdekérvényesítés lehetőségét". A képviselő szerint ezzel a lépéssel a kormányfő "elengedi 3,7 millió munkavállaló kezét". Arra reagálva, hogy a kereszténydemokrata

Harrach Péter

is bírálta a munka törvénykönyvének tervezett változtatásait, Pataky Péter azt mondta, jó ha közös mondanivalót találnak. Azt viszont kevésnek nevezte, ha a kereszténydemokraták csak egyes elemeket emelnek ki, mert "ez a törvény összességében okozna nagy bajt". Az MSZOSZ elnöke kijelentette, ha a jogszabályról érdemi tárgyalásokat tartanának, akkor azon készek bemutatni szakmai érveiket. Kaufer Virág szintén aggályosnak nevezte a Harrach Péter által is felvetett pontokat, de mint mondta, ha csak ezeket korrigálják, az még nem teszi számukra elfogadhatóvá a szöveget. Az LMP már múlt hét pénteken illetve most hétfőn is tárgyalt szakszervezetekkel, politikusaik előbb az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) majd a LIGA Szakszervezetek képviselőivel ültek egy asztalhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.