Kultúra

Mit együnk a SZIN-en? + FOTÓK

Mit együnk a SZIN-en? + FOTÓK

2011. augusztus 25., csütörtök
Mit együnk a SZIN-en? + FOTÓK

Az egész napos fesztiválozás nem csak kimeríti az embert, előbb-utóbb meg is éhezik. A rendezvényeken enni tudjuk, hogy sosem olcsó - utánajártunk, hogy mi a menü az ifjúsági napokon, és mennyiből lehet igazán jól belakmározni.

Sült kolbásztól hagymás krumplin át az egyszerű lángosig szinte mindent megvehet az éhes fesztiválozó, persze a sör mellé inkább a sültek és a "gyorséttermi" ételek csúsznak a legjobban. A Hot Dogos standokból és a hamburgeresekből nincs hiány, de sok más finomságot is találhatunk a Partfürdő területén - már ha ki tudjuk fizetni.

Nagy a meleg, kicsi az étvágy

"Magyar fesztivál lángos nélkül nem is hiszem, hogy van. De ha mégis, oda nem megyek!" - mondta

Adri

, aki rutinos fesztiválozó révén idén már Magyarország összes nyári eseményét végigbulizta. "Hegyalján is, Szigeten is a lángos a legnépszerűbb kaja. Megfizethető, jóllaksz vele, emellett édesen és sósan is fogyasztható." Adri egyébként éppen egy tejfölöset majszolt. A lángosos standnál

Erzsi

néni tartotta a frontot, bár túl nagy tülekedés még késő délutánig sem volt. "Inkább este, hat után kezdődik a sorban állás" - mondta a forró olaj mellől, hozzátéve: idén már több fesztivált is megjárt, de ilyen fullasztó kánikula talán egyiken sem volt.

Nem ő az egyetlen, aki a nagy hőség miatt panaszkodott, sok ételes stand szerint ez az időjárás inkább a sört árulóknak kedvez. "Remélem, hogy még beindul a fogyasztás, mert eddig nem úgy néz ki, hogy rekordidőszakot zárnánk!"- jegyezte meg. Egy sima lángos egyébként 400 forintba kerül, sajtosan és tejfölösen pedig 500 forintért kaphatjuk meg. Szép kerek, jól átsült - ha nem is ehetjük magunkat kipukkadásig vele, az esti koncertek előtt főnyeremény. Erzsi néni hajnali négyig készen áll, hogy kiszolgálja az éhes fesztiválozókat, a bejárattól egyenesen haladva könnyen megtalálhatjuk. Mellette sült húsokkal, kolbásszal és köretekkel várják az éhes fiatalokat. "A hagymás hús és a kolbász a legkelendőbb az ételek közül" - árulja el nekünk a bájos mosolyú pultos lány. Ők akár reggelig is nyitva tartanak, hogyha van kereslet a sült ételekre, bár az első nap bevételével ők sem voltak teljesen elégedettek. A legtöbben öt és hat óra között keresik fel őket, a vacsoraidőben nagy a sorban állás, de azt leszámítva "gördülékeny a kiszolgálás". Itt azért már jobban a zsebünkbe kell nyúlnunk, igaz a választék is jóval nagyobb: a sültek mellé ízlésünk szerint választhatunk köreteket, ezer forint környékén már ki tudunk hozni egy könnyebb ebédet, persze étvágy válogatja. A fesztiválok állandó szereplői az amerikai zászlóval hirdetett Hot Dog árusok is. Peti és Barbi sok fesztivált végigstandolt már, összességében elégedettek a Szegedi Ifjúsági Napokkal. "Ezelőtt Hegyalján voltunk, ez azért annál jóval kulturáltabb. Teljesen más közönség van itt a SZIN-en" - árulja el Rudi. Mint mondta, eddig nem volt különösebb atrocitásuk egyik szegedi rendezvényen sem, de akadt pár forróbb helyzet. "Tavaly egy másik fesztiválon egy ötvenes férfi bejött a pult mögé: először egy kanállal elkezdte kiszedni a hagymát a földre, majd miután többször is rá szóltunk, a falhoz nyomott és üvöltözni kezdett velem. Szerencsére a szomszéd pultnál észrevették a dolgot, és időben hívták a biztonságiakat" - mesélte Barbi, aki a SZIN-t eddig csak dicsérte. Náluk 500 forintért már extra méretű Hot Dogot kapunk, amiből kettővel egy nagyobb étkű ember is bőségesen belakmározhat. Kérdésünkre, hogy nem undorodtak-e meg a sok sütés után a saját terméküktől, csak a fejüket csóválták: "Legalább tudjuk, hogy mit eszünk" - mondta. Ezek mellett persze a hagyományos fesztiválmenükből sincs hiány. Gyrost 690 forintért kapunk, egy szelet pizzáért pedig egy ötszázast kell fizetnünk. Jégkrémet és vattacukrot is vehetnek az édesszájúak, de vigyázzunk: a cukros ételek nem passzolnak a sörhöz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.