Kultúra

Makóig mezítláb József Attila tiszteletére + FOTÓK

Makóig mezítláb József Attila tiszteletére + FOTÓK

2011. augusztus 24., szerda
Makóig mezítláb József Attila tiszteletére + FOTÓK

József Attila-emléktúrát szerveztek Szegedről Makóra. A zarándoklat az egyetemi könyvtár (TIK) elől indult kedd reggel hat órakor a Móra Ferenc Múzeum érintésével, az újszegedi Maros-töltésen keresztül egészen a költő makói szobráig, a bátrabbak mezítláb vágtak neki a túrának.

A túra szervezőjétől,

Odorics Ferenctől

a Szegedi Tudományegyetem Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet docensétől megtudtuk, hogy a zarándoklat apropóját egy irodalomtörténeti esemény adta, hiszen a fáma szerint

József Attila

1922. augusztus 18-án kapta meg azt a levelet

Juhász Gyulától

, melyben közli, hogy ajánlásával verseit, mint várhatóan első publikációit a Színház és Társaság című lap szerkesztői elfogadták közlésre. József Attila ettől kezdve tekinti magát „hivatalosan” is költőnek. „József Attila a hír hallatán Kiszomborról – ahol ekkor épp csőszként kereste a kenyérre valót – gyalog jött be Szegedre, hogy a találkozzon Juhász Gyulával és beszéljenek első kötetének megjelentetéséről is (ez év decemberében meg is jelent a Szépség Koldusa). A pontos dátumot nem tudjuk, de valószínű, hogy a beszélgetést követő második napon, augusztus 20-án ismét gyalog vágott neki az útnak, ezúttal egészen Makóig, a visszaemlékezések alapján mezítláb. A nagy költő tiszteletére járjuk mi is végig ezt a távot, és én magam szintén mezítláb próbálom meg legyűrni a 32,6 kilométeres távot. Érdekes, hogy a költő 32,6 évet élt, a TIK-től pedig épp ennyi kilométerre van a makói József Attila-szobor” – mesélte a docens indulás előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.