/

Korszerűsítik a közvilágítást Hódmezővásárhelyen

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hódmezővásárhelyen uniós támogatással, összesen 750 millió forintos beruházással a közvilágításba kapcsolt valamennyi hagyományos lámpatestet LED-technológiát használó fényforrásra cserélik – jelentette be Kószó Péter (Fidesz) alpolgármester szerdán az alföldi városban.

A 6830 lámpatest cseréjével az önkormányzat harmadával csökkenti a közvilágítás évi 70 millió forintos energiaköltségét – mondta a politikus a fejlesztésről tartott sajtótájékoztatón.
Hozzátette: további megtakarítást jelent, hogy a korszerű LED-es fényforrásoknak a hagyományos eszközökhöz képest lényegesen alacsonyabb a karbantartásigényük, és élettartamuk csaknem háromszorosa az eddig alkalmazott nátriumlámpákénak.
A fejlesztéssel elért energiamegtakarítás évente 565 MWh, ezzel 352 tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el – tudatta az alpolgármester.
Mucsi László, az önkormányzat műszaki irodájának vezetője elmondta, az új technológia a korábbi sárgás fényű nátriumlámpákhoz képest lényegesen erősebb és a beépített prizmáknak köszönhetően egyenletesebb megvilágítást biztosít, így a közlekedésbiztonság is javul.
Közölte, hogy a belső városrészekben néhány hete kezdődött el a fényforrások cseréje, a kivitelező E-OS Innovatív Energetikai Zrt. szakemberei hamarosan a külső területeken is hozzálátnak a munkához, és a tervek szerint három-négy hónapon belül fejezik be.
Bencsik János klíma- és energiaügyekért felelős államtitkár áprilisi hódmezővásárhelyi látogatásán sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány e beruházás tapasztalatai alapján dönt arról, hogy országosan is támogatja-e a megoldás alkalmazását.

Előző sztori

Orbán: még a veszélyzónán belül vagyunk

Következő sztori

A nyolcvan éve elhunyt Kandó Kálmánra emlékeznek + VIDEÓ