Kiállítás nyílt Kolonicsról, a sportlegendáról + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Hétfőtől tekintheti meg a nagyközönség az EDF DÉMÁSZ Klauzál téri székházában a Kolonics, a Sportlegenda című kiállítást, mely több hazai nagyváros után Szegedre is megérkezett.

A kiállításon megtekinthetőek a 2008. július 15-én, 36 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt kétszeres olimpiai, tizenötszörös világ- és háromszoros Európa- és ötvennégyszeres magyar bajnok kenus oklevelei, érmei, serlegei, állami kitüntetései és olyan relikviák, mint az 1996-os atlantai és a 2000-es Sidney-i olimpián használt kenuja és evezőlapátja, akkreditációs kártyák, rajtszámok. A székház átriumának falain fényképekből és újságcikkekből készült tablókon követhetjük végig Kolonics György pályafutását a kezdetektől, 1982-től egészen 2008-ig, haláláig.

A megnyitón Angyal Zoltán, a 2009-ben bejegyzett Kolonics György Alapítvány elnöke elmondta, a kiállítás Győr, Budapest, Dunaújváros és Debrecen után érkezik Szegedre, épp a pár nap múlva kezdődő Maty-éri világbajnokság előtt nyitja meg kapuit. Solymos László, Szeged alpolgármestere köszöntő beszédében méltatta Kolonics György példamutató sportpályafutását, valamint a nagyszerű sportember halála után létrejött alapítványt, melynek legfontosabb célja a magyar kajak-kenu utánpótlás támogatása, és a gyermekek egészséges életmódra nevelése.

Hiezl József, az EDF DÉMÁSZ vezérigazgató-helyettese megnyitó beszédében kifejtette, ahogyan Szeged, úgy a vállalat is kötődik a vízisportokhoz, nem véletlenül támogatják a szegedi kajak-kenusokat. “Kolonics György példaképül szolgál nem csak a fiataloknak és az általunk támogatott sportolóknak, de az EDF DÉMÁSZ alkalmazottainak is” – tette hozzá.

no images were found

A megnyitón jelen volt “Koló” 2006-os Maty-éri párja, Kozmann György is, akivel együtt indultak volna Pekingben az újabb olimpiai aranyért, ha nem következik be a tragédia. “A vándorkiállítás eddigi helyszíneinek mindegyike kellemes emlékként fűződik Kolonics Györgyhöz, s ez alól Szeged sem kivétel, hiszen a 2006-os világbajnokságon aranyérmet szereztünk 1000 méteren. Akkor a döntőt közvetítő sportriporter azt mondta, Koló szobrot érdemelne Szegeden. Bár szobra még nincs, azonban úgy vélem ez a kiállítás többet elmesél róla, mint bármilyen emlékmű” – mondta meghatottan az olimpiai bronzérmes, világbajnok kenus egykori társáról.

A köszöntőbeszédek közben videóbejátszások elevenítették fel az 1996-os és a 2000-es olimpiai diadalt, végül Solymos László a szalagot átvágva hivatalosan is megnyitotta a kiállítást, mely szeptember 15-ig tekinthető meg a Klauzál téri EDF-székház átriumában.

no images were found

no images were found

Előző sztori

Körözött csalót fogtak el

Következő sztori

Az irodalomnak szentelte az életét „a Bandó”