Bulvár

Drogok, fegyverek, cigaretta a határon

Drogok, fegyverek, cigaretta a határon

2011. augusztus 9., kedd
Drogok, fegyverek, cigaretta a határon

A Röszkei Határkirendeltségen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei, az elmúlt két hétben 422 szabálysértésre, valamint 9 bűncselekményre derítettek fényt. A szabadságuk végeztével Nyugat-Európába visszainduló utasok számának erőteljes növekedésével a pénzügyőrök sikeres felderítéseinek száma is többszörösére nőtt – olvasható a szervezet közleményében.

A belépő utasforgalomban érkező, a másodlagos vizsgálóba félreállított személygépjárművek, utasok, csomagok vizsgálata során 1413 karton cigaretta – a tavalyi év azonos időszaka 900 karton –, valamint 70 liter különböző alkoholtermék lefoglalására került sor, melyet jellemzően török és szerb állampolgárok – mint egy kis hazai ízt – akartak az Európai Unió tagállamaiba vinni magukkal személyes fogyasztásra. A lefoglalt jövedéki termékek értéke összesen megközelítette a 10millió forintot.

Cigaretta a norvég kisbuszban

A nagy forgalom ellenére fennakadt a pénzügyőrök hálóján az a norvég állampolgárságú férfi, aki a napokban jelentkezett belépésre Röszkén egy norvég honosságú kisbusz sofőrjeként. A férfi úgy nyilatkozott, hogy bejelenteni való árut nem visz magával, azonban a tételes vámvizsgálat során ennek ellenkezője derült ki, hiszen a jármű hátsó ülése alatt házilag kialakított rejtekhelyen a pénzügyőrök 109 karton, adójegy nélküli cigarettát találtak. Az egymillió forintot meghaladó értékű dohányterméket, valamint az átalakított járművet a pénzügyőrök lefoglalták, a norvég férfi ellen csempészet bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt a pénzügyi nyomozók folytatnak eljárást.

Fegyver akadt fenn a NAV „horgán”

Nem járt szerencsével az a német állampolgárságú férfi sem, aki szintén német honosságú személygépjárművével a következő napon jelentkezett belépésre Röszkénél. A pénzügyőrök kockázatelemzés alapján a jármű szigorított ellenőrzése mellett döntöttek, amely eredményhez is vezetett, hiszen a jobb első ülés alól egy törölközőbe csavarva egy 7,62 mm M57 típusú maroklőfegyver üres tárral, valamint két boxer és egy szamurájkard is előkerült. A pénzügyőrök a fegyvereket lefoglalták, a német férfi ellen visszaélés lőfegyverrel bűncselekmény elkövetésének, valamint a közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt jelenleg is folyik az eljárás.

A sláger: kábítószer, élőállat, jövedéki termék

Az Európai Unió külső határszakaszán, a megnövekedett nyári forgalomban dolgozó pénzügyőrök, az elmúlt évek tapasztalatai szerint számos esetben találtak nagy mennyiségű kábítószert, engedély nélkül szállított védett állatot, fegyvert, elrejtett jövedéki terméket. Az elkövetők nyilatkozata szerint az illegális szállítmányokkal abban a reményben indultak útnak, hogy a nagy tömegben könnyebben átcsúsznak az ellenőrzésen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.