Közélet

Botka: Szeged nem adja az iskoláit + FOTÓK

Botka: Szeged nem adja az iskoláit + FOTÓK

2011. augusztus 31., szerda
Botka: Szeged nem adja az iskoláit + FOTÓK

Szeged nem adja az iskoláit, mert a város a legjobb fenntartója a település oktatási intézményeinek - jelentette ki Botka László polgármester szerdán a Tabán Általános Iskolában rendezett tanévnyitón.

A szegediek a leginkább érdekeltek abban, hogy a várost nemzetközi szinten is elismert iskolavárossá tevő sokszínű oktatási rendszere jól működjön, "hiszen a mi gyermekeink járnak ide" - mondta a szocialista politikus a városi tanévnyitó ünnepségen. A város oktatási költségvetése az idén 14 milliárd forint, ennek több mint felét az önkormányzat teszi hozzá saját bevételeiből az állami normatívához - hangsúlyozta a polgármester. A csongrádi megyeszékhely önkormányzata "jó gazdája" iskoláinak, a város az elmúlt nyolc évben több mint tízmilliárd forintot fordított oktatási intézményeinek korszerűsítésére. Csak a most befejeződött nyári szünetben 373 millió forintot költött az épületek energetikai korszerűsítésére és a karbantartási munkákra - közölte

Botka László

. A város idei büdzséjében több mint félmilliárd forint szerepel az oktatáshoz szükséges informatikai eszközök beszerzésére, a következő hónapokban háromszáz interaktív tábla, kilencszáz asztali számítógép, valamint hétszáz laptop érkezik az általános és középiskolákba - tudatta politikus. A magyar nagyvárosok közül talán Szeged az egyetlen, ahol növekszik a diáklétszám. Az idén 26 ezren kezdik el a tanévet, közülük 21 ezren önkormányzati fenntartású intézményben. Az elsős diákok száma 1100, több, mint amennyien elballagtak a tanév végén a nyolcadik osztályokból - mondta Botka László.

Tállai András

, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a hónap közepén jelentette be, hogy az alapfokú oktatást az állam fogja megszervezni, ellátni a jövőben.

Hoffmann Rózsa

oktatási államtitkár a múlt héten azt mondta, az önkormányzati törvény koncepciója az új közoktatási törvénnyel összhangban az iskolák fenntartását az állam kezébe teszi. Bizonyos paraméterek teljesülése esetén azonban az önkormányzatok visszavehetnék a fenntartás jogát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.