Közélet

Az amerikai nagykövet üdvözölte a Magyar Sziget kivizsgálását

Az amerikai nagykövet üdvözölte a Magyar Sziget kivizsgálását

2011. augusztus 30., kedd
Az amerikai nagykövet üdvözölte a Magyar Sziget kivizsgálását

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet üdvözölte, hogy az illetékes parlamenti bizottság és Magyarország kormánya is vizsgálódik a Magyar Sziget zenei fesztiválon elhangzott, szélsőséges csoportoknak tulajdonított rasszista megnyilvánulások és gyűlöletbeszéd ügyében.

Az augusztus eleji Magyar Sziget rendezvényen elhangzott kijelentésekkel kapcsolatban tartott rendkívüli ülést csütörtökön a nemzetbiztonsági bizottság, amely meghallgatta a Belügyminisztérium, a Terrorelhárító Központ (TEK) és az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) beszámolóját. Az amerikai nagykövetség által hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményben a vallási és kisebbségi csoportok elleni erőszakra való felhívást "visszataszító cselekedetnek" nevezték, amely - mint írták - az alapvető emberi jogokkal is éles ellentétben áll. "A szólásszabadság és véleménynyilvánítás szabadsága mind az Egyesült Államokban, mind Magyarországon alapvető elv, ám azon csoportoknak, akik más egyének ellen erőszakra és gyűlöletre buzdítanak, nincsen helyük a civil diskurzusban" - fogalmazott a nagykövet. A Magyar Szigetet 2004 óta rendezik a Pest megyei Verőce melletti Csattogó-völgyben. A kulturális és közéleti programokat egyaránt tartalmazó Magyar Szigetet kezdettől fogva a Hatvannégy Vármegye Ifjúság Mozgalom szervezi. Az idei Magyar Sziget július 31-től augusztus 7-ig tartott.

Fenevadakká kell válnunk

Az atv.hu beszámolója szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) által augusztus elején rendezett Magyar Sziget egyik előadásán egyebek mellett a következők hangzottak el: "el kell jutni oda, hogy egy gépkarabélynak az elsütő billentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszint lát". A mozgalom vezetője szerint a fajok háborúja zajlik, ezért el kell jutniuk egy szintre: "arra, hogy újra agresszívvá, erőszakosakká, szikárakká, mohókká, szinte fenevadakká váljunk". A Magyar Nemzet korábban azt írta, a TEK vizsgálatot indított a verőcei Magyar Szigeten elhangzott gyűlölködő kijelentések miatt. Egy a lapnak nyilatkozó büntetőjogász úgy ítélte meg, egyes mondatokkal kapcsolatban felmerülhet a közösség elleni izgatás gyanúja. A cikk szerint a TEK a vizsgálatot

Toroczkai László

, a HVIM elnöke, jobbikos önkormányzati képviselő és a Betyársereget vezető

Tyirityán Zsolt

Magyar Szigeten elhangzott kijelentései miatt indította. A Legfőbb Ügyészség azt közölte, hogy "az úgynevezett Magyar Szigeten elhangzottakkal kapcsolatosan több feljelentés is érkezett" hozzájuk. Megjegyezték, a szükséges intézkedések megtétele érdekében a feljelentések vizsgálata folyamatban van.

Vona Gábor

, a Jobbik elnök-frakcióvezetője azt mondta, a Jobbik nem vállal közösséget a Magyar Szigeten elhangzott kijelentésekkel, azokkal a párt nem tud azonosulni. Továbbá közölte:

Zagyva György Gyulát

nem zárják ki a frakcióból.

Vadai Ágnes

, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke a múlt héten közölte, hogy összehívja a parlament nemzetbiztonsági bizottságát, miután elsőként az LMP, majd a szocialisták is bejelentették, hogy ezt indítványozzák. A Magyar Szigeten elhangzott és a sajtóban nyilvánosságot kapott kijelentéseket a Fidesz részéről

Gulyás Gergely

, a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke is elítélte. A csütörtöki tanácskozásról a pártok eltérően vélekedtek. Az LMP szerint kielégítő tájékoztatást kaptak, a szocialisták viszont úgy vélték, csak "nagy vonalakban" informálták a bizottságot, a testület jobbikos tagja azt mondta: "fölösleges ezen ennyit rugózni". A Belügyminisztérium az ülés után közleményében hangsúlyozta: nem lehet következmények nélkül félelmet kelteni Magyarországon, a tárca ezért az irányítása alatt álló szerveken keresztül "folyamatosan figyelemmel követi" a félelmet keltő, a közrendet veszélyeztető eseményeket, így a Magyar Sziget rendezvényen történt eseményeket is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.