Gazdaság

A hónap végére feláll a Nemzeti Eszközkezelő

A hónap végére feláll a Nemzeti Eszközkezelő

2011. augusztus 11., csütörtök
A hónap végére feláll a Nemzeti Eszközkezelő

Augusztus végére feláll a Nemzeti Eszközkezelő és nem változik a 15 százalékos árfolyam-különbözeti garancia mértéke - hangzott el mások mellett a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítése ügyében tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Kovács Zoltán

, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár megerősítette, hogy augusztus végére feláll a Nemzeti Eszközkezelő, amelynek feladata egyebek mellett a fizetésképtelenné vált emberek otthonainak és az újonnan építendő szociális családi házaknak a kezelése lesz. Az államtitkár elmondta, hogy pénteken kormányszóvivői tájékoztatót tartanak az árfolyamrögzítés részleteiről. Mindazonáltal közölte, hogy a 15 százalékos árfolyam-különbözeti garancia mértéke biztosan nem változik. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a havi törlesztő részletek 2015-től sem haladhatják meg 15 százaléknál nagyobb mértékben az árfolyamrögzítés idején fizetett összeget. Ha az árfolyameltérés ennél nagyobb, akkor a törlesztés futamidejét kell megnövelni. Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy nem kötelező sem a rögzített árfolyam igénybevétele, sem a szociális családiház-építési programban való részvétel. Közölte: jelenleg is tárgyalnak a közjegyzői kamarával, hogy a szerződésmódosításokat a legolcsóbban, lehetőség szerint ingyen lehessen elvégezni a rászorulók esetében. A Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a kormány az első ütemben 80 családnak épít 40-80 négyzetméter alapterületű családi házat, az első épületek már jövő március végén elkészülnek.

Szaló Péter

elmondta, hogy az ócsai szociális családiház-építési programra, amelynek során 500 családnak építenének ingatlanokat, 4-5 milliárd forintot szán a kormány. Erre a célra idén 775 millió forint áll rendelkezésre – tette hozzá. Az építkezés kivitelezésével a Belügyminisztériumot bízta meg a kormány; a tervek szerint a beruházást összekötik a közmunkaprogrammal. A kormány szükség esetén megvizsgálja, hogy Ócsa mellett mely településeket lehet bevonni a programba – mondta Kovács Zoltán. Ócsa fideszes polgármestere a csütörtöki tájékoztatón visszautasította azokat a megjegyzéseket, amelyek szerint a településen gettó épülne.

Bukodi Károly

elmondta, hogy a településen szükség szerint bővítik az óvodai-iskolai kapacitásokat és az infrastruktúrát, bár ehhez a saját források vélhetően nem lesznek elegendők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.