A cégvilágot kevésbé sújtja az erős frank

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A frank erősödése nyomán a vállalati szektorban nincs olyan vészhelyzet, mint a lakosságnál – írta a Népszabadság pénteken.

A kölcsön felvételekor a vállalkozás mérlegeli, hogy bevételei milyen piacon keletkeznek, s ettől függően dönt, hogy milyen formában szeretne a finanszírozáshoz tőkét bevonni. Devizakölcsönt azon cégek kerestek, amelyek bevételeiket is ebben számolják el, tehát náluk az árfolyamkockázat nem, vagy kevésbé jelentkezik – mondta Wimmer István, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének főtitkára.
Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára szerint leginkább az építőiparban és a kereskedelemben jellemző a devizahitel, és megjegyezte: mivel a gazdaság stagnál, a vállalkozások visszafizetési potenciálja is gyengül.
A PSZÁF adatai szerint a mikro-, kis- és középvállalati körben az idén az első negyedévben az éven túli hiteleken belül a devizakölcsönök aránya már csak 33,61 százalék volt, míg 2010-ben 41,55, egy évvel korábban pedig 47,2 százalék. A devizahitel-állomány csupán a hitelt felvevő vállalatok 2,1 százalékához köthető, s ez a mutató még 2009-ben is csak 3,99 százalék volt – írta a Népszabadság.
Az éven belüli lejáratú hiteleknél a bruttó hitelfelvételből az első negyedévben valamivel több mint 25 százalék volt devizaalapú, és az elmúlt két évben is hasonló szinten mozgott, ezt a volument a hitelkérelmező vállalkozások mintegy 5 százaléka produkálta. Ez is azt jelzi, hogy devizahitelt azok a cégek igényelnek, amelyek üzemszerűen állnak kapcsolatban devizaügyletekkel, ezek pedig általában a nagyobb cégek közül kerülnek ki – írta a lap.

Előző sztori

Hétvége: Ünnepi programsorozat

Következő sztori

Alig változott a forint árfolyama