Szórakozás

Szerb Ortodox Napok - Jótékonysági rendezvény a temető javára + FOTÓK

Szerb Ortodox Napok - Jótékonysági rendezvény a temető javára + FOTÓK

2011. július 25., hétfő
Szerb Ortodox Napok - Jótékonysági rendezvény a temető javára + FOTÓK
A szegedi szerb temető elhagyatott és balesetveszélyes állapota, valamint a szerb kultúra és az ortodox hagyományok megismertetése adta az apropóját a Szerb Ortodox Napoknak, melyet július 28-31. között, jótékonysági céllal rendeznek meg a Somogyi Béla utcai szerb-ortodox templomban és környékén. Az esemény megnyitójára július 28-án csütörtökön kerül sor, amikor az este 6 órai vecsernye után Iványi Aurél – a templomról és a szerb temetőről készült – fotóiból, valamint Jószai Sándor hódmezővásárhelyi ikonfestő alkotásaiból nyílik egy-egy kiállítás. Ezt követően vasárnapig a templom körül megismerkedhetünk szerb népszokásokkal és ételekkel, valamint a szerbek zenei és táncvilágával is.

Mindenki előtt nyitva a templom

A péntektől vasárnapig tartó rendezvény alatt a templom kapui délelőtt 11 és este 20.30 között nyitva állnak majd, ahol óránként szakértő idegenvezetés mellett lehet megismerkedni a szerb-ortodox kincsekkel, ereklyékkel. A barokk stílusban 1773-78 között Jován Dobits tervei alapján épült templomot Szent Miklós tiszteletére szentelték. Az egyetlen tornya 1750 körül barokk stílus helyett copfstílusban készült. A torony sisakja 1835-ből való. A görög keleti templom legfőbb érdekessége a rokokó csipke ikonosztáz, amely kép szintén 1750-ből származik, és ami egyedülálló a hazai pravoszláv egyházművészetben. Az arannyal gazdagon díszített ikonosztáz kialakításában minden bizonnyal kijevi és bécsi mélyfaragó szobrászok is dolgoztak. A templom főhomlokzatának ívelt timpanonja, az erősen tagolt főpárkánya, és a csodálatos fali vázák is figyelmet érdemelnek.

Pljeskavicától a baklaváig, zenétől a táncig

Csevapcsicsa

Hozzávalók (5 személyre): 70 dkg darált zsíros marhahús, 30 dkg darált zsíros sertéshús, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, kicsit kevesebb, mint 1 csapott evőkanál só, fél kiskanál őrölt feketebors, 1 gerezd fokhagyma vagy 1 kiskanál fokhagymakrém, 2-3 evőkanál jéghideg víz (lehet szódavíz is). A sütéshez 2-3 evőkanál olaj, a tálaláshoz pedig lilahagyma és puha kenyér szükséges A kétféle húst kockákra vágjuk, majd kétszer ledaráljuk. Ezután a szódabikarbónával, a sóval, a borssal, a fokhagymával és a jéghideg vízzel alaposan összegyúrjuk. Letakarjuk, és hűtőszekrényben érleljük 1 éjszakán át. Másnap vizes kézzel hüvelykujjnyi kolbászkákat formálunk belőle, amiket kettesével kihegyezett hurkapálcára vagy nyársra húzunk. Amikor a grillrostély kellően forró, és a faszén csak parázslik alatta, a húsos nyársakat rárakjuk, és többször megforgatva 10-12 perc alatt megsütjük, közben kevés olajjal kenegetjük. Köretként karikákra vágott lilahagymát (amit legalább fél nappal tálalás előtt enyhén besózunk, hogy az ereje elillanjon) és puha kenyeret kínálunk hozzá.
Az egyházközség hitéleti tevékenységének bemutatása mellett természetesen a szerb hagyományok és a szerb ételek megismertetése is a rendezvény célja. A templom mellett kitelepült asztaloknál helyben készült pljeskavicát, csevapcsicsát, rostonsülteket, valamint többféle édességet, így gibanicát – egyfajta túrós lepényt –, koljivót – főtt, darált, cukorral és fahéjjal ízesített búzát – és baklavát is lehet kóstolni és főképp vásárolni. „A Szerb Ortodox Napok hagyományteremtőként szeretné megismertetni a szerb kultúrát a városban élőkkel és az idelátogatókkal is” – mondta el portálunknak Káplán Pál esperesi helynök, szerb orthodox parochus. „Jótékonysági céllal rendezzük meg, így az ételeladásból származó teljes bevételt a szegedi Belvárosi temető mellett található szerb temető rendbetételére, karbantartására fogjuk felhasználni.”

A szerb temető

A szegedi Belvárosi temető tulajdonképpen a szerb és az izraelita temető köré települt. A szerbek már 1780-tól temetkeztek a ma is működő temetőbe, ahol a város által gondozott I. világháborús katonai sírok is találhatók. Ezen kívül még több helyre is temetkeztek a szegedi szerbek. Ezek egyike a mai templom háta mögött – itt néhány síremlék még látható –, a másik pedig az 1800-s évekig a mai Londoni körúton volt. A mai temető évekig nagyon elhanyagolt volt, ezért a közösség 2007-től rendszeresen megpróbálja azt rendben tartani. Azonban a kerítés, a sírok, valamint a temetőkápolna – mely egykoron családi sírbolt volt – renoválására már nincsenek meg az anyagi eszközeik. „Korábban felajánlottuk a városnak és ezen belül a Testamentum Kft.-nek a temetőnk egy részét” – mesélt korábbi terveikről a parochus atya. „Cserébe csak annyit kérünk, hogy a város gondozza, tartsa rendben a szerb temetőt. Sajnos a tárgyalások a cégvezetés változása miatt megakadtak, azonban a továbbiakban is tartjuk az ajánlatunkat.”
Ortodox szerb templom belső - ikonosztázion

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.