Szórakozás

Szerb Ortodox Napok a kultúráért és a temetőért + PANORÁMA

Szerb Ortodox Napok a kultúráért és a temetőért + PANORÁMA

2011. július 21., csütörtök
Szerb Ortodox Napok a kultúráért és a temetőért + PANORÁMA

A szegedi szerb temető elhagyatott és balesetveszélyes állapota, valamint a szerb kultúra, és az ortodox hagyományok megismertetése adta az apropóját a SZON 2011. megrendezésének. Az idén első alkalommal megtartandó Szerb Ortodox Napokat július 28. és 31-e között, jótékonysági céllal szervezi meg Szegeden a Szerb Ortodox Egyház.

A szegedi szerb templom kertjében július 28-án, 11 órától kulturális programokkal, gasztronómiai bemutatókkal várják az érdeklődőket. A Magyarországon élő szerbek – a többi etnikai kisebbséggel szemben – identitásának egyik fő pontja az egyházhoz való ragaszkodás.

Káplán Pál,

esperesi helynök, szerb orthodox parochus véleménye szerint maga az egyházi élet és a kultúra ápolása a nyelvtudásnak köszönhetően igen élénk. A szerb hagyományok, a néptánc, a népviselet, a szerb ételek és ízek megismerése nagyon fontos, hiszen valamivel több mint ötezer lelkes szerb közösség lakik Szegeden és a környéken, mindemellett nem elhanyagolható azok lelkes tábora sem, akik szimpatizálnak ezen hagyományokkal– mondta

Todorov Milan

, a rendezvény egyik szervezője.

Éppen ezért július 31-éig szerb gasztronómiai ínyencségek sokaságával és főzőbemutatókkal is várják az érdeklődőket. A rendezvényre kitelepül a Classic Cafe étterem, a Gold Goulman Catering Kft., valamint a K&D Pékség. Ők ételkülönlegességekkel és ismertebb szerb étkekkel készülnek a fesztiválra, így nemcsak megkóstolhatják például a csevapot, hanem meg is tanulhatják, hogy kell azt elkészíteni. A négynapos rendezvényen megtekinthetik Iványi Aurél egyházi témájú fotókiállítását, valamint kivételes templomi nyitva tartással látogathatják a szegedi szerb templomot. A rendezvény fővédnökei:

B. Nagy László

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője és Káplán Pál, esperesi helynök, szerb orthodox parochus. A SZON 2011-en befolyt összeget jótékony célra, a szegedi szerb temető kitakarítására, parkosítására, az életveszélyesnek nyilvánított ravatal renoválására, valamint a temetőt körülvevő kerítés megépítésére fordítják. Felajánlásokat, adományokat a következő számlaszámra is elküldhetik: Partisum Takarékszövetkezet 57600101-11062505. A rendezvény szervezői a jótékonysági cél mellett kiemelten fontosnak tartják azt, hogy az emberek megismerjék a szeged szívében található szerb templomot. A szerb kisebbség és a szerb ortodox egyház Magyarországon már évszázadok óta jelen van, nemcsak a templomunkkal, egyházi művészetükkel, hanem kultúrájukkal is hozzájárultak ennek az országnak a szellemi gazdagságához.


A szegedi Szerb ortodox templom - ikonosztáz

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.