Közélet

Századvég: az LMP támogatottsága nő, a szocialistáké csökken

Századvég: az LMP támogatottsága nő, a szocialistáké csökken

2011. július 7., csütörtök
Századvég: az LMP támogatottsága nő, a szocialistáké csökken

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint átrendeződés jelei érzékelhetők a pártpolitikai térben: az LMP erősödik, az MSZP támogatottsága gyengül.

Az LMP több fontos területi, demográfiai csoportban is átvette az MSZP korábbi pozícióját. Egyértelműen vezet Budapesten és a 40 év alatti korosztályokban a szocialistákkal szemben - olvasható a felmérésről készült, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összefoglalóban. A felmérés szerint a fővárosban a teljes népesség 19 százaléka támogatja az LMP-t, míg az MSZP-t 11 százalék. A 18-29 éves korosztályban az LMP 23, az MSZP 3 százalékon áll, a 30-39 éves csoport esetében pedig a két mutató 10, illetve 4 százalék. Mint írták, a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 33 százalék, az MSZP ebben a körben 10 százalékon áll. Az LMP és Jobbik támogatottsága egyaránt 8 százalék. Az LMP támogatottsága emelkedett a megelőző hónapokhoz képest. A biztos szavazó pártválasztók között a kormányzó pártok jelenleg 54 százalékon, a szocialisták 19 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 14 százaléka adná voksát a Jobbikra, 10 százalékuk a LMP-t juttatná a parlamentbe. Az LMP támogatottsága ebben környezetben is növekedett. Június végén a választókorúak fele nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy "most vasárnap" tartandó parlamenti voksoláson. A politikai mezőben továbbra is szűkülési folyamat érzékelhető, enyhén nőtt a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya, jelenleg a megkérdezettek 38 százaléka tartozik ebbe a körbe. A Századvég Alapítvány június 27. és 30. között végezte telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását, amelyben ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korút kérdeztek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.