Néptánc a téren – menettánccal indult a Martin György-néptáncfesztivál + VIDEÓ, FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Menettánccal kezdődött meg a VII. Martin György Országos Néptáncfesztivál háromnapos programja, a menet végén a Dugonics téren kis ízelítőt láthattak az érdeklődők az esti, kisszínházi műsorból. A kettős jubileumot ünneplő táncosok az Újszegedi Szabadtéri Színpadon gálaműsorral is fellépnek, a fesztiválon résztvevő együttesek produkcióit zsűri értékeli, s a társulatok a szakmai tanácsok mellett pénzdíjat is kapnak.

Több száz táncos ünnepli az első táncházi találkozó megrendezésének harmincadik évfordulóját és a táncház-mozgalom elindulásának közelgő negyvenedik jubileumát.
A Martin György 1983-ban elhunyt táncfolklorista nevét viselő fesztivált minden második évben rendezik meg Szegeden. A Magyarországról és a vajdasági Topolyáról érkező amatőr társulatok 20-25 perces bemutatóit július 1-jén este és 2-án délután láthatja a közönség a színházban. A fesztivál az első táncházi találkozó megrendezésének harmincadik évfordulója és a táncház-mozgalom elindulásának közelgő negyvenedik jubileuma köré szerveződő gáláját július 2-án az Újszegedi Szabadtéri Színpadon tartják.

Összesen nyolc együttest várnak a fesztiválra, ez mintegy 250-300 táncost jelent – mondta el portálunknak Simoncsics János fesztiváligazgató. Szegedre hívták többek között a Debreceni Népi Együttest, a Nógrádi Táncegyüttest, az üllési Fonó Néptáncegyüttest, a csongrádi Alföld Néptáncegyüttest, a szerb táncokat felvonultató deszki Bánát Néptáncegyüttest – házigazda természetesen a Szeged Táncegyüttes. A július 2-i gálára várnak még táncosokat Gödöllőről, Martonvásárhelyről és Budapestről is. Simoncsics János elmondta: a gálára invitálták Tímár Sándort, a magyar néptáncmozgalom atyját, és Sebő Ferencet, a mozgalmat elindító Sebő-együttes vezetőjét.

no images were found

no images were found

no images were found

Előző sztori

Az ember tragédiájához készült grafikákból nyílt kiállítás Szegeden

Következő sztori

Új főigazgató a vásárhelyi egyházi intézmények élén