Gazdaság

Moszkva engedélyezte a magyar zöldség exportját is

Moszkva engedélyezte a magyar zöldség exportját is

2011. július 22., péntek
Moszkva engedélyezte a magyar zöldség exportját is

A magyar zöldségek oroszországi exportjának hétfőtől való felújítását engedélyezte az orosz tiszti főorvosi hivatal pénteken, a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat bizonyító hivatalos papírok meglétének feltételével.

Moszkva július elején a hasmenésjárvány miatt tiltotta be az EU-ból érkező zöldségek importját. Ugyancsak hétfőtől az Olaszországból érkező zöldségek importjának felújítását is engedélyezték. A szükséges vizsgálatokat a származási országok akkreditált laboratóriumainak kell elvégezni, s ezek adják ki a szükséges igazolásokat is. Oroszország június végén a Spanyolországból és Németországból érkező zöldségek behozatalát tiltotta be a hasmenésjárvány miatt, majd a tilalmat július 2-án kiterjesztette az EU minden tagállamára. Az export felújításához feltételként azt szabta meg a július eleji orosz-EU csúcson - s erről később részletes gyakorlati megállapodás született -, hogy minden szállítmányt lássanak el a szállító országok biztonsági garanciákkal, egyebek között laboratóriumi vizsgálati leletekkel, és adják meg az orosz félnek az e célra illetékesnek tekintett laborok listáját. Az engedélyt elsőként Hollandia - a legnagyobb európai szállító -, és Belgium kapta meg június 28-án, majd később Spanyolország, Dánia, Csehország, Görögország, Franciaország, és legutóbb, július 19-én Lengyelország nyerte el. Oroszország tiszti főorvosa,

Gennagyij Onyiscsenko

az első négy országnak kiadott engedélyt követően bejelentette, hogy további nyolc országtól kapta már meg a hivatal a szükséges adatokat. Ezek között említette Magyarországot is, amely a pénteki bejelentés szerint az EU-tagállamok közül kilencedikként kapta meg a zöldségexport felújítására vonatkozó engedélyt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.