Gazdaság

Magosz: közepes mennyiségű, jó minőségű lesz a búza az idén

Magosz: közepes mennyiségű, jó minőségű lesz a búza az idén

2011. július 14., csütörtök
Magosz: közepes mennyiségű, jó minőségű lesz a búza az idén

Ebben az évben az aratás eddigi tapasztalatai alapján jó minőségű, ám közepes mennyiségű búzatermésre számíthatnak a gazdálkodók - közölte Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A termés mennyisége 3,2-4,0 tonna között mozog átlagosan hektáronként. Így a búza összmennyisége a betakarítás végén a tavalyihoz - ez 3,76 millió tonna volt - lehet hasonló. Hozzátette: a búza minősége ugyanakkor jó, amit a szemek beltartalmi értéke is mutat. Emellett a kedvező időjárásnak köszönhetően az idén fuzáriumfertőzéstől sem kell tartaniuk a gazdáknak. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a gazdálkodók az aratást követően ne adják el azonnal a termést, mert nyomottak az árak. Volt, ahol 38 ezer forintot kínáltak a termelőnek egy tonna búzáért az idén. Jakab István felhívta a figyelmet: a gazdálkodók éljenek a közraktározás lehetőségével. A világon ugyanis - az előrejelzések szerint - kevesebb étkezési gabona terem a szükségesnél, azaz várhatóan keresleti piac alakul ki. Jakab István emlékeztetett: a búzapiac jelenleg pang Magyarországon ugyanis sem a nagyobb kereskedő cégek, sem a jelentősebb felhasználók nem vesznek árut. Az a véleménye, hogy az említett vállalkozások így szeretnék letörni a piaci árakat, és a tárolóval nem rendelkező - kiszolgáltatott - gazdálkodóktól olcsón megvásárolni a terményt. Az MTI kérdésére válaszolva a Magosz elnöke közölte, most a búza önköltsége hektáronként 140 ezer forint, így legalább 50 ezer forintos ár szükséges ahhoz, hogy a gazdának nyeresége is legyen a termelésen a mostani hozamok mellett. Megjegyezte azt is, hogy míg tavaly 1,1 millió hektáron termeltek búzát Magyarországon, addig az idén 890 ezer hektár volt a vetésterület, amelyből mintegy 60 ezer hektárt belvízzel sújtott. Ezért az esetlegesen magasabb hektáronként hozam nem jelent tényleges mennyiségi többletet a múlt évhez viszonyítva. A GMO-szennyezésről szólva arról beszélt, hogy Magyarország népegészségügyi és gazdasági érdeke is az, hogy magas hozzáadott értékű, jó minőségű élelmiszereket állítson elő. Ezért Magyarország alapvető érdeke, hogy megőrizze GMO-mentességét. Különösen fontosnak mondta a Magosz elnöke, hogy a GMO-mentesség biztosításának megfelelő jogszabályi háttere is legyen Magyarországon. Szerinte ugyanis ez a feltétele annak, hogy a gazdálkodók ne csak egészséges növényi, hanem állati eredetű termékeket is előállíthassanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.