Közélet

Lakás kiadó! – De kinek és hogyan?

Lakás kiadó! – De kinek és hogyan?

2011. július 19., kedd
Lakás kiadó! – De kinek és hogyan?

Hetek kérdése, hogy nyilvánosságra kerüljenek a felvételi ponthatárok. Izgalmas időszak ez a fiatalok körében: van, aki a városba költözhet, hogy a Szegedi Tudományegyetemen megkezdje tanulmányait, sokan pedig a diplomát átvéve más városokban próbálnak szerencsét. Albérletet fizetni sosem „jó üzlet”, de a legtöbb, kollégium nélkül maradt diák számára az egyetlen megoldás.

Az iskolakezdés közeledtével gombamód szaporodnak a kiadásra váró albérletek. Az SZTE-s diákok töredéke kerül csak kollégiumba, sokan pedig nem is szívesen választanák a szoros együttéléssel, sokszor erős kompromisszumokkal járó állami finanszírozású szállást. Rájuk a városszerte meghirdetett, kiadó lakások egyike vár, azonban sokszor ez sem egy leányálom. Általában mélyen a zsebünkbe kell nyúlni egy modern, jól felszerelt lakásért.

Nem csak a pénz számít

„Átlagosan egy 50 négyzetméteres lakás 40-80 ezer között bérelhető. Nem mindegy persze, hogy hol van, milyen felszereltségű, maga a ház milyen állapotú és mikor épült” – árulta el nekünk

Kis-Jakab Réka

ingatlan tanácsadó. Az Ingatlan Café Szeged munkatársa szerint ugyan vannak népszerű városrészek, ahol várhatóan a lakások árai is magasabbak, az albérletet keresőknek mégsem csak ezeket ajánlják. „Kiadhatatlan lakás nincsen, mert a bérlők igényei is változóak. Az egyetemista fiatalok közel szeretnek lenni a belvárosi pezsgéshez, és az iskolákhoz, de a családosoknál inkább a csendesebb, zöldövezeti lakások a népszerűek. Igazából a város összes részébe el lehet helyezni embereket, és a pénz tényleg csak az egyik tényező. Főleg, mert Szegeden nincsenek olyan mértékű különbségek a bérleti díjak között. Inkább a lakások minősége dominál – a bútorozottsága, felújítottsága –, mint az elhelyezkedése.” Egy rövid internetes kutatómunkával könnyen kideríthető, hogy melyek a legfelkapottabb lakórészek Szegeden. Elsősorban az Egyetem utca, illetve a TIK köré szeretnek csoportosulni a diákok, az Alföldi utca másfél szobás lakásai néha már kollégiumi hangulatúak. Népszerű a Tisza Lajos körút, valamint a Dugonics tér környéke is, hiszen innen a város szinte összes pontja könnyedén megközelíthető. A Szeged szívének számító Széchenyi tér, illetve a Kárász utca lakásaiért sokszor bútorozatlanul is százezer feletti összeget kérnek. Sokan költöznek a híd túloldalára is: Újszeged a kollégiumok, sportlétesítmények, és egyetemi épületek miatt tele van fiatallal, akik a belváros viszonylagos közelsége mellett a zöldövezetet is élvezhetik.

Kutyával, gyerekkel nehezebb

Az ingatlan iroda albérletet keresőkkel és kínálókkal is egyaránt foglalkozik, különböző igényeknek kell azonban mind a két esetben megfelelni. „Sokszor kell az albérlethez is igazítani a bérlőket: aki bérbe ad, annak általában már van tapasztalata, és ez alapján dönti el, hogy kit, illetve mit szeretne. Legtöbbször a háziállatoktól, a bent dohányzóktól féltik a lakást, de akadt olyan is, aki külföldit, vagy gyerekes családot nem szeretne albérlőnek. Bizonyos ügyfelek néha egészen különös feltételeket szabnak, ilyenkor azért megpróbáljuk lebeszélni őket erről” – tette hozzá Kis-Jakab Réka. Az albérlet szó hallatán a legtöbb embernek egy szerény berendezésű garzonlakás jut eszébe lomtalanításra érett, öreg bútorokkal. „Szerencsére egyre inkább az új lakások a kelendőek” – magyarázza az ingatlan tanácsadó. „Ez a 'tegyük be a nagymama bútorait, jó lesz még az a bérlőnek'-séma már egyre kevésbé megy. Nem azért bérel valaki lakást, mert igénytelen. Új, tiszta bútorokkal sokat lehet javítani a komfortérzeten akkor is, ha nincs teljesen felújítva. A belvárosi, nagy belmagasságú lakásoknál pedig a rezsiköltségek lehetnek problémásabbak, igaz itt a megfelelő nyílászárókkal sokat lehet javítani a helyzeten” – teszi hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.