Szórakozás

Kedd: Lengyel út a szabadsághoz

Kedd: Lengyel út a szabadsághoz

2011. július 5., kedd
Kedd: Lengyel út a szabadsághoz

Korabeli újságok, plakátok, fotók, jelszavak és karikatúrák mutatják be a lengyel nép rögös és küzdelmes útját a kommunista elnyomásból a szabadságig a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A tárlaton a vásárhelyi közgyűjtemény által készített interjúkon megszólalnak olyan személyek is, akik a nyolcvanas években lengyel kapcsolatokat ápoltak.

Emlékpont: Lengyel út a szabadsághoz

Hódmezővásárhely, Andrássy u. 34 Időpont: június 30-augusztus 14. Kiállítás a lengyel Szolidaritás mozgalomról a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A Csongrád Megyei Levéltár által összeállított 21 tabló a Szolidaritás mozgalom történetét kívánja bemutatni, amelynek kialakulását sokan II. János Pál pápa első, 1979-es lengyelországi látogatásával hoznak összefüggésbe. Az ezt követő sztrájkok eredményének tulajdonítható, hogy az időközben megalakult Szolidaritás szakszervezetet hivatalosan is bejegyezték. Az 1981 decemberében bevezetett hadiállapottal egyidejűleg a szervezetet is betiltották, s csak 1989-ben, az első szabad választások után alakult törvényes politikai párttá. A Szolidaritás mozgalomnak sorsfordító szerepe volt a lengyel politikai élet alakulásában, s egyúttal az egész szocialista táborban végbemenő politikai változások nyitányát is jelentette

Grand Café:

20.00: Hajszál híján úriember (En ganske snill mann), 2010, feliratos, norvég, 105 perc, rendező: Hans Petter Moland

Millenniumi Kávéház:

19:00 Stojšić Jovan zongorázik

REÖK:

10:00, 16:00 Gyerekkör: Nyári múzeumpedagógiai program óvodásoknak Az óvodás, pöttöm korosztály számára is szeretnénk tartalmas, képzőművészeti programot kínálni a REÖk-ben. A 60 perces foglalkozások alatt az ovisok elméleti és gyakorlati feladatok által kerülhetnek közelebb a képzőművészet világához.

Könyvtár:

Csillag téri fiókkönyvtár (6723 Szeged, Kereszttöltés u. 29.) 10-12 óráig Agyagozás A foglalkozást vezetik: Makra Erzsébet és Szélpál Renáta könyvtárosok. Jelentkezni lehet: a 469-838-as telefonszámon, vagy a helyszínen.

IX. Szegedi Várjátékok

Kapaszkodó- kamaszodó: Minden nap 10-12 óráig és 14-16 óráig ingyenes foglalkozás. A nap folyamán két-három féle tárgyat készítenek a következőkből: pecsétnyomó készítés, bolondjogar, 3 dimenziós vár képeslap, kavicsdekupázs, kéregfestés, színes homokkép (várak), dörzspapír mozaik várkép (téglahatású), öltöztető baba, szütyő textilből rongybaba, agyagvár (agyagkockákból kavicsokkal, kiégetés nélkül), terméskép, csuhéfigurák (például ló, ember, madár, stb…). Babasarok, ugrálóvár. 10-12 és 15-18 óráig

Közéleti Kávéház:

17:00 óra Korona Hotel (Petőfi S. sgt. 4.) Duna Stratégia-Térségi Zászlóshajó Programok I. Házigazda: Dr.Prof.Szalay István Vendégek: Dél -Tisza Völgyi Identitásrégió Stratégiai Tervezési Munkacsoportjának tagjai Dr. Besenyi Sándor koordinátor Dr. Fejes Zsuzsanna politológus, a Külügyminisztérium ," Európai Tükör" c. szakfolyóiratának szerkesztője Folberth Péter térségfejlesztő geográfus. az Arch Energ Alapítvány elnöke 18:00 óra. Port Royal étterem (Szeged, Stefánia 4.) Az út a boldogsághoz előadássorozat 1. Keresi a boldogságot? Mi ezt nem tudunk adni, de olyan útmutatással tudunk szolgálni, ami segítségével ÖN is elindulhat a boldogság felé vezető úton. Előadás, filmvetítés, kölcsönös tapasztalatcsere.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.