Sport

Farkas Attila: Élni fogok a Szedeák kínálta eséllyel!

Farkas Attila: Élni fogok a Szedeák kínálta eséllyel!

2011. július 13., szerda
Farkas Attila: Élni fogok a Szedeák kínálta eséllyel!

A szegediek új, 209 centis centere azt mondja: szimpatikus volt számára, hogy bizalmat és sok játéklehetőséget kaphat egy élvonalbeli csapatban.

A Naturtex-SZTE-Szedeák friss szerzeménye – kinek érkezését a klub szerdai sajtótájékoztatóján jelentették be – a magyar kosárlabdázás egyik nagy ígérete. Való igaz, eddig kevésbé váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de fiatal kora miatt még mindig komoly lehetőségek rejlenek benne. Az 1987-es születésű

Farkas Attila

génjeiben örökölte a sportág szeretetét, hiszen édesapja,

id. Farkas Attila

és édesanyja,

Körmendi Gyöngyi

is válogatott játékos volt. A 209 centis centerre egy spanyol együttes már a 2006-os Eurocampon felfigyelt, ám nem tudott odakint megragadni, így hamar hazatért Magyarországra.

A csoportos keringő: Nyíregyháza, Fehérvár és Paks után Szeged

Előbb B csoportos alakulatok mezét öltötte magára, majd 2007 és 2009 között a Nyíregyháza A csoportos csapatában próbált szerencsét. Az első esztendőben még kevésbé számított ott meghatározó embernek, a Nagykálló B csoportos gárdájában viszont 29,2 pontos átlagával és 10,2-es meccsenkénti lepattanóteljesítménnyel bizonyította tudását. A következő szezon alapszakaszában már 19 meccsen lépett pályára a Nyíregyházában, átlagban 13,2 percet játszott, ezalatt 6,4 pontot szerzett 68 százalékos dobáspontossággal, tripláinak 37 százaléka süllyedt, s 3,1 lepattanót kapkodott össze. Ezt követően az Albacomp szerződtette: 2009/10-ben Székesfehérvárott szintén 19 mérkőzést kapott az alapszakaszban, melyeken átlagban 9,6 percet tölthetett a parketten. 4,8 pontos átlagot produkált 61 százalékos dobóteljesítménnyel, a lepattanók terén pedig 2,4-es mutatója volt. 23 évesen a magyar felnőttválogatott keretében is számításba vették. Tavaly kora nyáron aztán egy szúrópróbaszerű doppingellenőrzésen pozitív lett a mintája, ami igencsak tönkretette a legutóbbi szezonját. Kikerült a válogatottból, s hiába igazolt le a Paks, féléves eltiltás miatt csak januártól állhatott az Atomerőmű rendelkezésére. Az alapszakaszban mindössze 4 találkozón pattogtathatta a labdát, átlagban 6,5 perc alatt 3,3 pontot és 1 lepattanót jegyzett. A tolnaiak nem hosszabbították meg kontraktusát, így szabaddá vált a piacon. A most 24 esztendős középjátékos ég a vágytól, hogy bizonyítson a szakmának, ismét megmutassa képességeit a porondon. A fiatalember ezekben a napokban párjával Agárdon nyaral, ott értük utol.

Név: Farkas Attila Születési hely, idő: Budapest, 1987. május 26. Posztja: 4-5 Magasság: 209 cm Előző klubjai: Bp. Honvéd, Girona (spanyol), Meló Diák KK, Marso-Vagép NYKK, Nagykálló, Albacomp, Atomerőmű, Naturtex-SZTE-Szedeák (2011–)

Farkas és Szedeák – közösek az érdekek

„Tavaly egy plusz egyéves szerződést kötöttem a Pakssal, majd mivel nem tudtunk megegyezni a folytatásról, most szabaddá váltam. Akadtak megkeresések, de a szegediek ajánlata volt számomra a legvonzóbb, a legszimpatikusabb. Az elmúlt egy-két hétben intenzív tárgyalásokat folytattunk, s sikerült is megegyeznünk a Tisza-parti klub vezetőivel. Ők kerestek meg, mert fantáziát láttak bennem, s úgy gondolták, tudnék segíteni a csapatnak. Nagyon örülök neki, hogy velem képzelik el a jövőt, s szeretnének engem az együttesben tudni. Komoly beszélgetéseket követően jutottunk arra, hogy közösek az érdekeink, hiszen számomra is nagy kihívást és lehetőséget jelent a Szedeák” – mesélt döntésének hátteréről a szegediek új középjátékosa. Farkas Attila példaértűnek tartja a Szedeáknál évek óta folyó építkezést. „ A klub vezetői megfogalmazták, hogy ütőképes csapatot szeretnének, ami gazdasági szempontból is stabil lábakon áll. Szegeden kiszámíthatóan, megbízhatóan folyik a munka, ami nagyon pozitív, s külön öröm számomra, hogy nekem is szerepet szánnak ebben. Az előző szezonban újoncként az alsóházban végzett a Szeged, bízom benne, hogy a következő idényben sikerül majd az előrelépés. Sokat jelent számomra, hogy érzem a bizalmat, a sok játéklehetőségem lesz – ígérem, élni fogok a lehetőséggel” – üzeni a Tisza-parti vezetőknek és drukkereknek a fiatal sportoló.

Kérdésünkre elárulta, Pakson a féléves eltiltás után vállsérülés is nehezítette a dolgát. „Edzettem ugyan a srácokkal, de a kiesett meccsek nagyon hiányoztak. Nem kaptam lehetőséget arra, hogy bizonyítsam tudásomat. A Szeged ezzel szemben valóban komolyan számol velem centerposzton, ami nekem azért is fontos, mert ha még ebben a sportágban valaki akarok lenni – márpedig akarok –, akkor meg kell ragadnom ezt az esélyt. Meg is fogom ragadni!”

Fut és erősít – a rajtra tökéletes lehet

A 24 esztendős kosaras ennek érdekében már meg is kezdte az egyéni tréningeket, fut és erősít. Ezekben a napokban kedvesével szusszannak egy kicsit, de az edzésprogramot jövő héttől folytatja egészen a felkészülés augusztus 15-i kezdetéig. „Igyekszem karban tartani magam, nehogy már úgy kelljen összekaparni a parkettről!” – jegyezte meg tréfálkozva, majd komolyra fordította a szót: a válla szerencsére teljesen egészséges, s biztos benne, hogy az októberi bajnoki rajtra fizikálisan és fejben is tökéletes állapotba kerül. Farkas Attila számára kihívást jelent a vezetőedző, Fodor Péter személye is. Úgy gondolja, meg fogja találni a közös hangot a kiváló trénerrel. A szegedi csapat tagjainak döntő többségét ha nem is szorosabban, de játszótársként ismeri már, így a beilleszkedéssel – állítja – nem lehet semmiféle gondja. Végezetül elárulta: döntésében az is szerepet játszott, hogy mihamarabb szeretne visszakerülni a válogatott keretébe: szegedi teljesítményével üzenne

Mészáros Lajos

kapitánynak. „Ehhez bizalomra és játéklehetőségre van szükségem, bolond lennék, ha nem használnám ki ezt az esélyt.” A centernek nem is kívánhatunk mást, minthogy – a szurkolók örömére – valóra váljanak szegedi tervei.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.