Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Sport

Farkas Attila: Élni fogok a Szedeák kínálta eséllyel!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

A szegediek új, 209 centis centere azt mondja: szimpatikus volt számára, hogy bizalmat és sok játéklehetőséget kaphat egy élvonalbeli csapatban.

A Naturtex-SZTE-Szedeák friss szerzeménye – kinek érkezését a klub szerdai sajtótájékoztatóján jelentették be – a magyar kosárlabdázás egyik nagy ígérete. Való igaz, eddig kevésbé váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de fiatal kora miatt még mindig komoly lehetőségek rejlenek benne. Az 1987-es születésű Farkas Attila génjeiben örökölte a sportág szeretetét, hiszen édesapja, id. Farkas Attila és édesanyja, Körmendi Gyöngyi is válogatott játékos volt. A 209 centis centerre egy spanyol együttes már a 2006-os Eurocampon felfigyelt, ám nem tudott odakint megragadni, így hamar hazatért Magyarországra.

A csoportos keringő: Nyíregyháza, Fehérvár és Paks után Szeged

Előbb B csoportos alakulatok mezét öltötte magára, majd 2007 és 2009 között a Nyíregyháza A csoportos csapatában próbált szerencsét. Az első esztendőben még kevésbé számított ott meghatározó embernek, a Nagykálló B csoportos gárdájában viszont 29,2 pontos átlagával és 10,2-es meccsenkénti lepattanóteljesítménnyel bizonyította tudását. A következő szezon alapszakaszában már 19 meccsen lépett pályára a Nyíregyházában, átlagban 13,2 percet játszott, ezalatt 6,4 pontot szerzett 68 százalékos dobáspontossággal, tripláinak 37 százaléka süllyedt, s 3,1 lepattanót kapkodott össze. Ezt követően az Albacomp szerződtette: 2009/10-ben Székesfehérvárott szintén 19 mérkőzést kapott az alapszakaszban, melyeken átlagban 9,6 percet tölthetett a parketten. 4,8 pontos átlagot produkált 61 százalékos dobóteljesítménnyel, a lepattanók terén pedig 2,4-es mutatója volt. 23 évesen a magyar felnőttválogatott keretében is számításba vették. Tavaly kora nyáron aztán egy szúrópróbaszerű doppingellenőrzésen pozitív lett a mintája, ami igencsak tönkretette a legutóbbi szezonját. Kikerült a válogatottból, s hiába igazolt le a Paks, féléves eltiltás miatt csak januártól állhatott az Atomerőmű rendelkezésére. Az alapszakaszban mindössze 4 találkozón pattogtathatta a labdát, átlagban 6,5 perc alatt 3,3 pontot és 1 lepattanót jegyzett. A tolnaiak nem hosszabbították meg kontraktusát, így szabaddá vált a piacon. A most 24 esztendős középjátékos ég a vágytól, hogy bizonyítson a szakmának, ismét megmutassa képességeit a porondon. A fiatalember ezekben a napokban párjával Agárdon nyaral, ott értük utol.

Név: Farkas Attila
Születési hely, idő: Budapest, 1987. május 26.
Posztja: 4-5
Magasság: 209 cm
Előző klubjai: Bp. Honvéd, Girona (spanyol), Meló Diák KK, Marso-Vagép NYKK, Nagykálló, Albacomp, Atomerőmű, Naturtex-SZTE-Szedeák (2011–)

Farkas és Szedeák – közösek az érdekek

„Tavaly egy plusz egyéves szerződést kötöttem a Pakssal, majd mivel nem tudtunk megegyezni a folytatásról, most szabaddá váltam. Akadtak megkeresések, de a szegediek ajánlata volt számomra a legvonzóbb, a legszimpatikusabb. Az elmúlt egy-két hétben intenzív tárgyalásokat folytattunk, s sikerült is megegyeznünk a Tisza-parti klub vezetőivel. Ők kerestek meg, mert fantáziát láttak bennem, s úgy gondolták, tudnék segíteni a csapatnak. Nagyon örülök neki, hogy velem képzelik el a jövőt, s szeretnének engem az együttesben tudni. Komoly beszélgetéseket követően jutottunk arra, hogy közösek az érdekeink, hiszen számomra is nagy kihívást és lehetőséget jelent a Szedeák” – mesélt döntésének hátteréről a szegediek új középjátékosa.

Farkas Attila példaértűnek tartja a Szedeáknál évek óta folyó építkezést. „ A klub vezetői megfogalmazták, hogy ütőképes csapatot szeretnének, ami gazdasági szempontból is stabil lábakon áll. Szegeden kiszámíthatóan, megbízhatóan folyik a munka, ami nagyon pozitív, s külön öröm számomra, hogy nekem is szerepet szánnak ebben. Az előző szezonban újoncként az alsóházban végzett a Szeged, bízom benne, hogy a következő idényben sikerül majd az előrelépés. Sokat jelent számomra, hogy érzem a bizalmat, a sok játéklehetőségem lesz – ígérem, élni fogok a lehetőséggel” – üzeni a Tisza-parti vezetőknek és drukkereknek a fiatal sportoló.

Kérdésünkre elárulta, Pakson a féléves eltiltás után vállsérülés is nehezítette a dolgát. „Edzettem ugyan a srácokkal, de a kiesett meccsek nagyon hiányoztak. Nem kaptam lehetőséget arra, hogy bizonyítsam tudásomat. A Szeged ezzel szemben valóban komolyan számol velem centerposzton, ami nekem azért is fontos, mert ha még ebben a sportágban valaki akarok lenni – márpedig akarok –, akkor meg kell ragadnom ezt az esélyt. Meg is fogom ragadni!”

Fut és erősít – a rajtra tökéletes lehet

A 24 esztendős kosaras ennek érdekében már meg is kezdte az egyéni tréningeket, fut és erősít. Ezekben a napokban kedvesével szusszannak egy kicsit, de az edzésprogramot jövő héttől folytatja egészen a felkészülés augusztus 15-i kezdetéig. „Igyekszem karban tartani magam, nehogy már úgy kelljen összekaparni a parkettről!” – jegyezte meg tréfálkozva, majd komolyra fordította a szót: a válla szerencsére teljesen egészséges, s biztos benne, hogy az októberi bajnoki rajtra fizikálisan és fejben is tökéletes állapotba kerül. Farkas Attila számára kihívást jelent a vezetőedző, Fodor Péter személye is. Úgy gondolja, meg fogja találni a közös hangot a kiváló trénerrel. A szegedi csapat tagjainak döntő többségét ha nem is szorosabban, de játszótársként ismeri már, így a beilleszkedéssel – állítja – nem lehet semmiféle gondja.

Végezetül elárulta: döntésében az is szerepet játszott, hogy mihamarabb szeretne visszakerülni a válogatott keretébe: szegedi teljesítményével üzenne Mészáros Lajos kapitánynak. „Ehhez bizalomra és játéklehetőségre van szükségem, bolond lennék, ha nem használnám ki ezt az esélyt.”

A centernek nem is kívánhatunk mást, minthogy – a szurkolók örömére – valóra váljanak szegedi tervei.

Tovább olvasom

Sport

Egy kiállítás okozta az SZVSE vesztét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Két forduló után pont nélkül állnak a vasutasok.

Tovább olvasom

Sport

Továbbra is nyeretlen a Szeged-Csanád GA

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Szeged-Csanád Grosics Akadémia 1–1-es döntetlent játszott hazai pályán a Szentlőrinccel a Merkantil Bank Liga 3. fordulójában.

Tovább olvasom

Hírzóna

Győzelemmel zárta menetelését a kupában a szegedi vízilabdacsapat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Harmadik helyen végzett az alsóházban.

Tovább olvasom

Aktuál