Elhunyt Habsburg Ottó

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Habsburg Ottó a nemzetek határok nélküli Európájáért dolgozott – mondta Wodianer-Nemessuri Zoltán, a Magyar Páneurópa Unió (MPU) budapesti elnöke, országos elnökségi tag az MTI-nek a hétfőn elhunyt politikusról.

Az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fiáról szólva Wodianer-Nemessuri Zoltán hangsúlyozta: Habsburg Ottó “végtelen tiszteletet érdemel Magyarországon”, mert az az ember volt, aki “messze a legtöbbet tette azért, hogy az 1956-os magyar forradalom ne kopjon ki a köztudatból”. Emlékeztetett arra, hogy 1957 és 1961 között csak az Egyesült Államokban több mint 400 előadást tartott 1956-ról.
Habsburg Ottó “a legerőteljesebben szorgalmazta a közép-európai népek megbékélését” – mondta Wodianer-Nemessuri Zoltán, hozzátéve, hogy Mádl Ferenc későbbi köztársasági elnök és Edmund Stoiber, Bajorország későbbi miniszterelnöke jelenlétében Habsburg Ottóval együtt alapították újra 1987-ben a Magyar Páneurópa Uniót (MPU), amelynek elnöke akkor Szentágothai János, majd 1991-ben Bethlen István lett.
Wodianer-Nemessuri Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy Habsburg Ottó Közép-Európa iránti elkötelezettségét és ismereteit az a kevésbé ismert tény is jól mutatja, hogy a magyar mellett csehül és horvátul is beszélt. Ő volt a legelső, aki 1988-ban több interjúban is a délszláv háborúk elkerülhetetlenségéről beszélt – mondta az MPU budapesti elnöke.
Habsburg Ottó kilencvennyolc éves korában halt meg; IV. Károly fia, az utolsó magyar király németországi otthonában, a Starnbergi-tó partján fekvő Pöckingben hétfőn hajnali 3 óra 25 perckor, családja körében tért örök nyugalomra.
Habsburg Ottó 31 éven át volt a Páneurópai Unió elnöke, s haláláig a szervezet tiszteletbeli elnöke.
Temetésére a Pannonhalmi Apátságban kerül sor szűk családi körben, lelki üdvéért a szentmisét a budapesti Szent István-bazilikában celebrálják július 17-én.

Előző sztori

Mindig hétvégén rossz az idő? + ANIMÁCIÓ

Default thumbnail
Következő sztori

Európa időjárása 2011.06.14-07.03.

Legutóbbi hasonló cikkek