Gasztro

Csak eszünk, és eltűnik a stressz

Csak eszünk, és eltűnik a stressz

2011. július 4., hétfő
Csak eszünk, és eltűnik a stressz
Ételeink gondos megválogatásával sokat tehetünk azért, hogy napjainkat ne kísérje állandó feszültség és idegeskedés. Ez még mindig olcsóbb, mintha a fokozódó lelki terhek miatt orvoshoz kellene fordulnunk és drága gyógyszereket szednünk. Az alábbi ötletek mindenkinek segíthetnek a megfelelő étrend kialakításában.

A reggeli

Egész napi idegállapotunkat meghatározza. A szénhidrátra nagy szükségünk van ilyenkor, de ha túl sok cukorból áll, az inkább ellustít, mint tettekre sarkall. Megrögzött kávéivók ügyeljenek arra, hogy a kávé emeli a vérnyomást. Mit együnk?  1 tojás vagy 2 szelet sovány sonka: fehérjetartalmuk erősíti a szervezetet, és segít a felébredésben.  1 szelet barna kenyér vajjal vékonyan megkenve: energiában gazdag, jóllakottságérzetet nyújt, B-vitamin-tartalma pedig javítja a kedélyállapotot.  Könnyű sajt, joghurt vagy 1 pohár tej: fehérjeforrás, és kalciummal is ellátja a szervezetet.  Friss gyümölcs vagy gyümölcslé: vitamintartalmuk segíti a szervezetet a koncentrálásban, az emlékezet frissen tartásában.

Az ebéd

A test kalóriaszükségletének 45 százalékát kell fedeznie, ezért jó, ha fehérjében gazdag, de zsírban szegény táplálékot választunk. Mit együnk? Saláta friss zöldségekből (főzés közben vitamintartalmuk a felére csökken).  Lehetőleg olajjal készült ételek, hiszen ezek tartalmaznak egészségesebb, telítetlen zsírsavat, amely csökkenti a vér koleszterinszintjét.  Főzelékek (borsó, lencse, bab, burgonya): szervezetünk fehérje- és szénhidrátszükségletét fedezik, energiát adnak.  Sovány húsok: nem nehezítik el az agyunkat ebéd után.  Gyümölcs, minél több vitaminnal. A kivit nevezhetnénk abszolút antistressz-koktélnak, hiszen C-vitamin-tartalma többszöröse a narancsénak.

A vacsora

Célja, hogy segítse az elalvást és a nyugodt éjszaki pihenést. Legjobb tehát, ha szénhidrátban gazdag és fehérjében szegény. A könnyű menü után felgyorsul az anyagcsere-folyamat, és a test nem tud túlzottan lehűlni. Mit együnk?  Könnyű halétel: a hal húsában kevés a zsír, telítetlen zsírsavtartalma nemcsak a szív- és érrendszerre van kedvező hatással, de gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz, és a depresszió megelőzésében is szerepet játszik.  Vörös húsok: olyannak érdemes fogyasztania, akik szervezetének több vasra van szüksége: például fejlődésben lévő gyermekeknek, terhes anyáknak.  Zöld és piros zöldségek, például saláta, paradicsom, piros színű paprika. Nemcsak a tányéron mutatnak szépen, de ásványianyag- és vitamintartalmuk fontos az egészség megőrzésében, a minden zöldségben jelen lévő szénhidrát segít az elalvásban.  Teljes kiőrlésű lisztből készült tészták, rizs, burgonya. A bennük lévő glükóz egész éjszakára megnyugtatja a szervezetet,k így nem ébredünk fel arra, hogy éhesek vagyunk. A stressz csökkentésére kiválóan alkalmas B-vitamint is tartalmaznak.  Egy pohár langyos mézes tej: kalciumtartalmán túl kitűnő altató is; vagy egy pohár vörösbor, amely kikapcsol, ellazít, és még a szív- és érrendszernek is jót tesz.

… és a rafinált kiegészítők

 Az aszalt gyümölcsök és olajos magvak (sárgabarack, banán, füge, dió, mogyoró, mandula) igaz kalóriabombák, de ideális mennyiségű B-vitamint, káliumot (az idegrendszer szabályozója) és magnéziumot tartalmaznak.  Csokoládé: gazdag magnéziumban, s ezzel az egyik legfontosabb stresszűző táplálék, de koffein-, E-vitamin- és ásványianyag-tartalma segít az ébredésben. Néhány kockát megengedhetünk magunknak.  Cukros, szénsavas üdítők helyett víz, víz, víz. Naponta másfél literre van szükségünk ebből a mágikus italból. Jót tesz a bőrnek, olykor az éhség elűzésében is segít, de főként: kimossa a szervezetből a káros méreganyagokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.