Közélet

Az igazgató múzeum nélkül - a történész hétköznapjait éli Zombori István

Az igazgató múzeum nélkül - a történész hétköznapjait éli Zombori István

2011. július 26., kedd
Az igazgató múzeum nélkül - a történész hétköznapjait éli Zombori István

Főként egyháztörténeti témák kutatásával tölti napjait Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott igazgatója, aki portálunknak elmondta, hiányzik ugyan neki a múzeum, de történészként is bőven akad tennivalója.

„Április 15-én a megyei közgyűlés határozatával azonnali hatállyal nyugdíjba küldött, ami egyúttal azt is jelentette, hogy felmentettek az igazgatói hivatalomból. Az illetékesek gondoskodtak róla, hogy fél órán belül ezt a határozatot végre is hajtsák, gyakorlatilag azóta én a szegedi múzeumból ki vagyok tiltva. A felmentésemet töltöm, ami nyolc hónapig, december 15-ig tart, ekkortól leszek nyugdíjas” - tudtuk meg

Zombori Istvántól.

„El kell mondani, hogy több mint húsz éve

Várszegi Asztrik

püspök, főapát úrral együtt egy egyháztörténeti kutatócsoportot és vele együtt egy folyóirat- és könyvkiadót működtetünk, amelynek központja Szegeden található. Április 16. óta teljes gőzzel ennek a kiadónak a munkálatait intézem, sok más mellett számtalan könyv folyamatban lévő kiadásával, a folyóiratszámokkal foglalkozom. A feladataim kiterjednek a magyar egyháztörténet különböző kapcsolataira, most októberben Rómába, a doberdói frontra utazom, ahol az első világháborúban a magyarok harcoltak, majd novemberben Lublinba megyek. Tehát számtalan olyan lehetőség van, amelyekben én mint történész, szervező, kiadói, szerkesztői munkámat folytathatom” - nyilatkozta portálunknak a történész. Azt is elmondta, emellett egy sereg összegyűjtött kézirat ad neki munkát, Szeged, Csongrád megye, Dél-Magyarország, sőt, az egész ország történetére vonatkozó anyagokkal rendelkezik, amelyeket reméli, az elkövetkező 15-20 esztendőben el tud készíteni, meg tud írni.

„Kétségtelen, hogy nagyon hiányzik a múzeum, a kollégáim, de ez a másik részről való munka kárpótol, és a szellemi tevékenységemet teljesen kihasználja” - összegzett Zombori István, aki fegyelmi ügyével kapcsolatban egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Zombori Istvánt 2007. július 1-jén nevezték ki múzeumigazgatóvá. 2011. március 25-én a megyei közgyűlés fegyelmi eljárás indított ellene egy februári belső ellenőri jelentés alapján, április 15-én nyugdíjazta, majd május 27-én az egyhangúlag elfogadott fegyelmi határozat kilenc pontban megállapította a kötelezettségszegéseit, azonban a fegyelmi eljárást megszüntette.

Zombori a határozathozatalnál nem volt jelen.

A nyugalmazott igazgató vitatta a megállapított kilenc pont valóságtartalmát, és úgy nyilatkozott, nem magát a fegyelmi eljárás indítását kifogásolja, hanem lefolytatásának módját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.