Közélet

Áramkimaradás a Fukusimai atomerőműben

Áramkimaradás a Fukusimai atomerőműben

2011. július 22., péntek
Áramkimaradás a Fukusimai atomerőműben

Műszaki okok miatt nincs áram a Fukusima-1 (Daiicsi) atomerőmű 3-as és 4-es számú reaktorházában - közölte pénteken a létesítmény üzemeltetője, a Tokyo Electric Power (TEPCO).

Az áramszolgáltatás hiánya miatt leállt a hűtés a 3-as reaktor használt fűtőelemeit tároló medencében. Nem működött a hűtőrendszer az erőmű közös, ugyancsak a használt fűtőelemek tárolására használt medencéjében. Az áramhiány miatt nem működtek egyes mérőberendezések sem a 3-as reaktorházban. Leállt a sugárszennyezett vizet tisztító új berendezés is. Az erőmű alagsori helyiségeiben összegyűlt, magas sugárszennyezettségű vízből a céziumizotópokat távolítják el. Az erőmű reaktor- és turbinaházainak alagsorában a március 11-i katasztrófa óta mostanra 110 ezer tonnányi, erősen sugárzó víz gyülemlett fel. A víztisztító berendezés óránként 50, naponta 1200 tonna vizet képes megtisztítani. A TEPCO igyekszik kideríteni az áramkimaradás okait, és azt ígéri, hogy még pénteken megszünteti a hibát. Az elektromos művek szerint az áramellátás akkor szűnt meg, amikor embereik az egyik távvezetéken dolgoztak. Az üzemeltető fontosnak tartotta közölni, hogy szakembereik tartalék szivattyúkkal folytatják a víz pótlását az 1-es, a 2-es és a 3-as reaktor hűtőrendszerébe. Folytatódik a nitrogén befecskendezése is a reaktorházba, hogy megakadályozzanak egy hidrogénrobbanást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.