Áramkimaradás a Fukusimai atomerőműben

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Műszaki okok miatt nincs áram a Fukusima-1 (Daiicsi) atomerőmű 3-as és 4-es számú reaktorházában – közölte pénteken a létesítmény üzemeltetője, a Tokyo Electric Power (TEPCO).

Az áramszolgáltatás hiánya miatt leállt a hűtés a 3-as reaktor használt fűtőelemeit tároló medencében. Nem működött a hűtőrendszer az erőmű közös, ugyancsak a használt fűtőelemek tárolására használt medencéjében.
Az áramhiány miatt nem működtek egyes mérőberendezések sem a 3-as reaktorházban. Leállt a sugárszennyezett vizet tisztító új berendezés is. Az erőmű alagsori helyiségeiben összegyűlt, magas sugárszennyezettségű vízből a céziumizotópokat távolítják el.
Az erőmű reaktor- és turbinaházainak alagsorában a március 11-i katasztrófa óta mostanra 110 ezer tonnányi, erősen sugárzó víz gyülemlett fel. A víztisztító berendezés óránként 50, naponta 1200 tonna vizet képes megtisztítani.
A TEPCO igyekszik kideríteni az áramkimaradás okait, és azt ígéri, hogy még pénteken megszünteti a hibát. Az elektromos művek szerint az áramellátás akkor szűnt meg, amikor embereik az egyik távvezetéken dolgoztak.
Az üzemeltető fontosnak tartotta közölni, hogy szakembereik tartalék szivattyúkkal folytatják a víz pótlását az 1-es, a 2-es és a 3-as reaktor hűtőrendszerébe. Folytatódik a nitrogén befecskendezése is a reaktorházba, hogy megakadályozzanak egy hidrogénrobbanást.

Előző sztori

Vár a Karosi Nyár 2011!

Default thumbnail
Következő sztori

Az új tudományos eredmény gyakran ellentmond a régebbinek

Legutóbbi hasonló cikkek