Közélet

A zsidó hitközség nem vesz részt az újvidéki tiltakozáson

A zsidó hitközség nem vesz részt az újvidéki tiltakozáson

2011. július 23., szombat
A zsidó hitközség nem vesz részt az újvidéki tiltakozáson

Július 24-én 19 órára jelentett be Újvidék főterén tiltakozást a Képíró-ügyben született ítélet miatt a Minden Nép és Nemzetiség Műemlékvédelmi Intézete elnevezésű szervezet (korábbi hírek szerint a Holokauszt Emlékét Őrző Társaság). A főtérről a Duna partján az 1942-es évi razzia áldozatainak emlékművéhez sétálnak majd a résztvevők – tudósít a Vajdaság Ma hírportál.

Az Újvidéki Zsidó Hitközség a vasárnapra bejelentett tiltakozás manipulációtól tartva nem szólította fel tagságát a kollektív részvételre.

Boris Kopilović

, az Újvidéki Zsidó Hitközség alelnöke közölte, hogy tagjaik egyénileg döntenek majd arról, hogy részt vesznek-e a tiltakozáson. „Megtörténhet, hogy mindez olyan irányba torkolljon, amit mi nem akarunk. Nem akarjuk, hogy a tiltakozások bármely nemzet, nép, vagy állam ellen irányuljanak. Mi a bírósági ítélet ellen akarunk tiltakozni” - nyilatkozta a Vajdasági RTV-nek Kopilović. Hozzátette, hogy az Újvidéki Zsidó Hitközség felszólította az összes szerbiai zsidó hitközséget, és hamarosan az európai és a világszerte levőket is, hogy megfelelő módon tiltakozzanak az ítélet ellen. A budapesti Fővárosi Bíróság július 18-án nem jogerősen felmentette a háborús bűntettel vádolt

Képíró Sándor

volt magyar csendőr századost. A 97 éves Képírót azzal vádolták, hogy 1942. január 21-e és 23-e között az Újvidéken tartott razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek kivégzésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.