Egészség

A lelki egészséget térképezik fel Hódmezővásárhelyen

A lelki egészséget térképezik fel Hódmezővásárhelyen

2011. július 6., szerda
A lelki egészséget térképezik fel Hódmezővásárhelyen

A város hosszú távú életmód- és mentálhigiénés programjának keretében még ebben a hónapban megkezdődik a lakosság lelki egészségének feltérképezése Hódmezővásárhelyen - hangzott el szerdán sajtótájékoztatón a dél-alföldi városban.

A program az önkormányzat, az Egészséges Vásárhely Program, valamint a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézetének együttműködésében valósul meg. A felmérés célja, hogy a lakosság lelki állapotának általános megismerésével meg lehessen határozni egy hosszú távú mentálhigiénés program kiinduló- és beavatkozási pontjait és reális céljait. A felmérés eredményeként már 2011 végére lehetővé válik az egész várost lefedő képzések, beavatkozások elindítása, valamint a mentálhigiénés hálózatépítés. Az együttműködés aláírása kapcsán

Lázár János

(Fidesz) polgármester elmondta: néhány hónapja fogalmazódott meg a város lelki egészsége feltérképezésének ötlete. A korábban elkészült, a testi egészségre vonatkozó, az egész hódmezővásárhelyi lakosságot lefedő felmérés most egy lelki egészséggel kapcsolatos felméréssel egészül ki. A kérdések az életmód mellett az életvezetési szokásokat is magukban foglalják, és segítenek jó néhány probléma feltárásában. A kérdőíves kutatás több mint ezer ember bevonásával készül, őket a város kórházában, illetve a Kalmár Zsigmond Szakközépiskola és Szakiskolában kérdezik majd. A mintavétellel kiderül, milyen mentális helyzetben van a város mintegy ötvenezres lakossága.

Kallai Árpád

, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója kifejtette: az Egészséges Vásárhely Program fordulópontjához érkezett, ugyanis több mint három év alatt elsősorban a szomatikus problémákra koncentráltak, és most jött el a lehetőség, hogy a lelki egészségre is fókuszáljanak. Az adatszolgáltatás önkéntes és anonim. Elsőként júliusban és augusztusban a kórházban kérdezik meg a pácienseket, majd szeptembertől az iskolában is kitölthetik a kérdőíveket az érintettek. Az eredményt nyilvánosságra hozzák, és annak tükrében határozzák meg a későbbi mentálhigénés programot.

Benkő Zsuzsanna

, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézet vezetője a program kapcsán hangsúlyozta: a kutatás nagyszerű kiindulópontja a későbbi mentálhigénés programnak, amely az országban egyedülálló kezdeményezés. Mint mondta, már a felmérést is a program részének lehet tekinteni, hiszen az emberek szeretik, ha velük foglalkoznak, a hogylétük felől érdeklődnek. "Nagyon fontos, hogy az az egészséges, aki magát annak tartja. Sokan vannak ugyanis, akiknek szervi bajuk nincs, mégis betegnek érzik magukat." Ez fontos pont, hogy ebből a szempontból legyen egy kép a városról, és utána megtalálják azokat a lehetőségeket, amelyek a lelki egészséghez vezetnek - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.