Közélet

1 milliárd forint pályázati pénz vízvédelmi rendszerre a Dél-Alföldön + FOTÓK

1 milliárd forint pályázati pénz vízvédelmi rendszerre a Dél-Alföldön + FOTÓK

2011. július 26., kedd
1 milliárd forint pályázati pénz vízvédelmi rendszerre a Dél-Alföldön + FOTÓK
Valamivel több mint egy milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre a Dél-Alföldön a helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztésére. A DARFÜ Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. által tartott tájékoztató kapcsán a tervezési projektmenedzser, Tapasztó Dénes elmondta: az önkormányzatok számára kiírt pályázati programot már két alkalommal hirdették meg, és nagyon népszerű volt. Első ízben hatszoros, második alkalommal négyszeres túljelentkezés volt a meghirdetett forrásokra. Ez alapján arra számítanak, hogy most is komoly érdeklődés lesz.

Ár- és belvízvédelem az önkormányzatoknak

Az önkormányzatok, mint főpályázók jelentkezhetnek a kiírásra. A pályázat alapvető célja, hogy a településeket, főleg a belterületeket megvédjék az árvíz, illetve a belvíz esetleges károkozásaitól. Jelenleg 1,3 milliárd forint forrás áll rendelkezésre, az előzetes kalkulációk szerint 7 nyertes pályázatot várnak. Ez azonban lehet több, illetve kevesebb is, miután a legkisebb elnyerhető összeg 10 millió, a legnagyobb 350 millió forint. A pályázó település tíz százalékos önerővel kell rendelkezzen. A támogatható területeket négy kategóriába sorolták. Lehet pályázni belterület védelmét szolgáló vízelvezető hálózat rekonstrukciójára, kiépítésére; az árvízvédelmi töltések felújítására, javítására; belterületet veszélyeztető vízfolyások lokális vízkárelhárítási fejlesztéseire, például a mederkotrásra; végül árvízvédelmi célokat szolgáló tározók építésére. Ezekre az eljárásokra egymással kombinálva is lehet pályázni, illetve több település is nyújthat be közös pénzügyi igényt, például tározó kiépítésére. 2007-2008-ban 670 millió forintos forrás állt rendelkezésre, akkor 43 pályázat érkezett be 4,2 milliárd forintos igénnyel. 2009-2010-ben 1,2 milliárd forintra 38 pályázat érkezett 4 milliárdos támogatási igénnyel. Akik akkor nem nyertek, nagy valószínűséggel most újra indulnak, hiszen nekik már kész műszaki dokumentációik vannak, de számítanak új indulókra is - mondta a szakember. A pályázatok benyújtására június 30-tól október 3-ig van lehetőség. A pályázati ismertetőn Zsombó polgármestere, Gyuris Zsolt is részt vett, aki portálunk érdeklődésére elmondta, hogy települése már tavaly nyert ezen a pályázaton, de idén is szeretnének indulni, hiszen folytatniuk kell a gyűjtőcsatorna rendszer kiépítését, illetve a belvízkárok megelőzésére tározót is létrehoznának. A polgármester elmondta, hogy 80-100 millió körüli összegre pályáznának majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.