Vécsei László az MTA Orvosi Tudományok Osztályának élén

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vécsei László orvosprofesszort, a szegedi Általános Orvostudományi Kar dékánját, a Neurológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanárát választották meg az MTA Orvosi Tudományok Osztályának elnökévé. Az osztály új elnökhelyettese pedig Tulassay Zsolt akadémikus, budapesti belgyógyász professzor lett.

“Elsősorban nem saját magam érdemének tekintem ezt a megtiszteltetést, hanem sokkal inkább a szegedi orvosi kar elismerésének!” – mondta el a kinevezéssel kapcsolatban portálunknak a dékán. Vécsei László ugyanis a hallgatói éveket is beszámítva közel négy évtizedes egyetemi pályafutásából – pécsi, svédországi és bostoni kitérőn kívül – immár 30 éve munkálkodik Szegeden, szakmai eredményei így a szegedi orvoskarhoz kötik.

A professzor korábban évekig elnökhelyettese volt az MTA Orvosi Tudományok Osztályának. Az osztály 1949-ben alakult meg az MTA-n belül, több mint hat évtizedes történetében olyan kiváló szegedi elődök voltak az élén, mint Petri Gábor akadémikus (1980-1985), a Sebészeti Klinika hajdani igazgatója és Telegdy Gyula akadémikus (1999-2005), a Kórélettani Intézet korábbi igazgatója, aki egyben hosszú évekig a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöki tisztét is betöltötte. Szegeden alkotott, majd később Budapestre került a kiváló farmakológus Issekutz Béla akadémikus, aki szintén elnöke volt az osztálynak (1951-1953).

Default thumbnail
Előző sztori

Vízilabda: kikapott, s ezzel 5. az OB I/B-ben az SZVPS

Következő sztori

A víg özveggyel indít idén a szabadtéri

Legutóbbi hasonló cikkek