Írjon nekünk

Gazdaság

Városi segítséggel újulhat meg Felső Tisza parti vízitelep + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

A vízitelep főépületének energetikai és gépészeti felújítására nyújtott be pályázatot az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület. A pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt várhatóan az önkormányzat is megtámogatja, legalábbis ezt indítványozza a sportért felelős tanácsnok.

Több mint félévszázada épült a Felső Tisza parti vízitelep főépülete, mely napjainkra már igencsak megérett a felújításra. Az EDF Démász Szeged VE áprilisban nyújtott be pályázott a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) “Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva” projektjéhez. A pályázaton elnyerhető összeghez szükséges önrészt az önkormányzat is támogatni készül, Hüvös László sportért is felelős tanácsnok költségvetési módosító javaslatát a június 30-i városi közgyűlés fogja tárgyalni. A KEOP-pályázat elnyeréséhez 16,1 millió forintos önrészt kell biztosítania a sportegyesületnek, az önkormányzat ebből 10 milliót vállalna magára. “Bízom benne, hogy konszenzusos döntés születik, hiszen a kajak-kenu az Európa-bajnokságon is bizonyította, hogy sikersportág, melynek egyik fellegvára Szeged. Úgy gondolom, az önkormányzatnak is szerepet kell vállalnia a vízitelep fejlesztésében” – mondta el megkeresésünkre a tanácsnok.

Petrovics Kálmán, a vízisport-egyesület vezetője megkeresésünkre részleteiben számolt be a tervekről. “A vízitelep közel másfél hektáron működik. Van egy kétszintes, 800 négyzetméteres főépülete, ebben találhatók az öltözők, a kondicionálótermek, van kajak-kenu tanmedence, ergométerszoba, itt működnek az irodák és a klubhelyiség is. A pályázat csak a főépületet érinti, nincs benne a csónaktároló, sem a kültéri pályák. A fő cél tehát e főépület energetikai optimalizálása, vagyis a működés gazdaságosabbá és környezetbarátabbá tétele” – mondta el az egykori világbajnok kajakos. Az 1958-59-ben elkészült épület vasbeton-panelszerkezetének hőgyapotos szigetelése már rég elavult, s a nyílászárók is cserére szorulnak, ennek megvalósulásával pedig a meglévő gázkazán üzemeltetését kívánják gazdaságosabbá tenni.

“Mindezek mellett a teljes világítási rendszert, az összes belső világítótestet LED-es világításra cserélnénk ki, ami sokkal kisebb energiafogyasztást eredményezne. A tetőre napkollektorok kerülnének, ezek részben biztosítanák az épület melegvíz-ellátását, részben pedig elektromos energiát termelnének, s ez akár a teljes világítás energiaszükségletét is meg tudja oldani. Ráadásul a rendszer az energia egy részét visszatermelné az EDF Démászhoz, különösen a meleg nyári napokon, s ezt a későbbiekben, amikor szükséges, vissza is tudjuk venni” – számolt be a modernizálás részleteiről a klubigazgató, aki úgy véli, jó esélyük van a pályázat kedvező elbírálására, melyre a nyár folyamán számít. Pozitív döntés esetén már ősszel el lehetne kezdeni a munkálatokat.

Természetesen az önkormányzat csak ebben az esetben folyósítaná a 10 milliós támogatást, mely a szükséges önerő jelentős részét fedezné, a fennmaradó 6,1 millió forintot a klubnak kell kigazdálkodnia. “Az egyesület gazdálkodása stabil, kapunk állami és céges támogatásokat egyaránt. Négy szponzor áll mögöttünk, a névadó EDF Démász, Szeged városa, a Szegedi Vízmű Zrt. és a Chesterton SpiralTrac. A tőlük kapott támogatást egészítik ki a saját bevételek, azaz a tagdíjak, a vállalkozási tevékenység, bérbeadás, reklámbevételek. Összességében 100 millió forintos éves költségvetésből gazdálkodunk. Ebből előteremthető a pályázathoz szükséges önerő, ezért is mertük bevállalni a pályázatot. Szakmai működésünket nagymértékben veszélyeztetné, ha a teljes beruházást vagy a teljes önerőt nekünk kellene állni, ezért is kértünk önkormányzati segítséget. Hosszú távon viszont a fejlesztés a működési költségeinket fogja csökkenteni, így a támogatás révén hatékonyabban tudnánk felhasználni forrásainkat a sportszakmára” – fejtette ki Petrovics Kálmán, hozzátéve, közel 1000 rendszeres használója van a telepnek, ami nagyon jelentős szám, és fontos, hogy megfelelő körülményeket lehessen biztosítani számukra, továbbá nemzetközi rendezvények során is esztétikus körülmények között lehetne fogadni a sportolókat, újságírókat, neves vendégeket.

Hírzóna

Újabb pályázatok jelentek meg a Magyar falu programban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egyből három is.

Tovább olvasom

Hírzóna

Júliustól tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az intézkedés csaknem 170 ezer pedagógust érint.

Tovább olvasom

Hírzóna

Szegeden nyit irodát a Lufthansa Systems

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Szerző:

A légiforgalmi irányítók által használt alkalmazások fejlesztésén és tesztelésén dolgoznak majd a munkatársak.

Tovább olvasom

Aktuál