Közélet

Új információs portál a veszélyes vegyi anyagokról

Új információs portál a veszélyes vegyi anyagokról

2011. június 23., csütörtök
Új információs portál a veszélyes vegyi anyagokról

Az Ökotárs Alapítvány védnökségével elindult a www.kockazatos.hu környezet-egészségügyi információs portál, amelynek célja, hogy szakmailag megalapozott, hiteles és közérthető tájékoztatást nyújtson a környezetünkben (például építőanyagokban, bútorokban, ruházatban, élelmiszerekben) előforduló legveszélyesebb vegyi anyagokról - közölte az alapítvány szerdán.

A közlemény ismerteti: a honlap 42 olyan - javarészt jogszabályi korlátozások alá eső - kockázatos anyag infólapját tartalmazza, mint például a 2,4-D gyomirtó, a higany és a króm (nehézfémek), a dioxinok és a poliklórozott bifenilek. Az infólapokról megtudható, hogy az egyes anyagok mennyire kockázatosak, rákkeltők-e, károsítják-e génjeinket, szaporodási képességünket, hormonrendszerünket. Egyre több adat támasztja alá, hogy a vegyi anyagok, vegyi szennyezések igen nagy mértékben felelősek az ember egészségének károsodásáért. A WHO 2011-es tanulmánya szerint a világon az összes megbetegedés 5,6 százaléka, míg a halálesetek 8,3 százaléka (évi 4,9 millió halálozás) hozható összefüggésbe a vegyi anyagokkal, szennyezésekkel. A halálozások 2 százalékát pedig közvetlenül a mezőgazdasági és ipari vegyi anyagok okozzák. Az elmúlt években számos anyagról, például a műanyagokat lágyító ftalátokról bizonyosodott be, hogy hatásuk a hormonrendszerre hosszú távú egészségügyi kockázatot jelent. A ftalátok vagy a bútorokban, műszaki cikkekben jelen lévő, szintén a hormonrendszert megzavaró égésgátló anyagok a termékekből kijutva bekerülnek a lakás levegőjébe, porába, majd a szervezetünkbe. Mivel lassan bomlanak le, felhalmozódhatnak a szervezetben, sőt az anyák szennyezettségüket átadhatják magzataiknak. A honlap bemutatja, hogy mely anyagokra jellemzők ezek a kockázatok, valamint, hogy miként lehet elkerülni, kiváltani azokat. A tájékozódást és megértést a nemzetközi egyezményeket és jogszabályokat, a témában illetékes hazai és külföldi szervezeteket bemutató háttéranyagok, valamint a fogalmakat megmagyarázó kislexikon segíti. A honlapon lehetőség van kérdések feltevésére is, amelyekre a projektben részt vevő szakértők adnak választ. A projekt résztvevői a következő hónapokban újabb, közérdeklődésre számot tartó vegyi anyagok infólapjainak elkészítését tervezik, és várják közreműködők, önkéntesek, szakértők részvételét is. A

www.kockazatos.hu

létrehozását a Környezet és Energia Operatív program "A fenntartható életmódot és ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok" pályázata támogatta - közölte az Ökotárs Alapítvány.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.