Egészség

Több mint fél évszázad után nyerte vissza a látását egy férfi

Több mint fél évszázad után nyerte vissza a látását egy férfi

2011. június 18., szombat
Több mint fél évszázad után nyerte vissza a látását egy férfi

Ötvenöt év után nyerte vissza a látását egy fél szemére vak férfi, miután úttörő jelentőségű retina-visszaillesztési műtétet hajtottak végre rajta a szakemberek.

A férfi az 1950-es években, mindössze nyolc évesen veszítette el a jobb szeme világát egy becsapódó kődarab miatt. Tavaly aztán a sérült szemében érzett állandó fájdalom és vörösség miatt kereste fel a New York-i szem-, fül- és gégekórházat. A doktorok glaukómát (zöld hályog) és magas szemnyomást diagnosztizáltak az akkor 63 esztendős férfinál. A szemnyomás orvoslása, valamint a glaukóma úgynevezett monoklonális antitest terápiás kezelését követően a beteg azt vette észre, hogy újra érzékeli a fényeket a jobb szemével. A sikeren felbátorodva az orvosok felajánlották neki a retina-visszaillesztési műtét lehetőségét. A sebészeti beavatkozást követően a páciens olyannyira visszanyerte a látását, hogy több mint ötméteres távolságból is le tudta olvasni az ujjakkal mutogatott számokat. Amikor a retina ilyen hosszú ideig le van válva, akkor gyakran olyan degeneratív változások következnek be, amelyek lehetetlenné teszik a látás helyreállítását. "Legjobb tudomásunk szerint ez az első alkalom, hogy sikeres látásvisszanyerés következett be egy hosszan tartó traumás retinaleválásban szenvedő páciensnél" - mondta

Olusola Olawoye

, a kórház munkatársa. "Ez nem csupán a páciensük szempontjából jelent óriási eredményt, hanem komoly jelentősége van a hasonló problémákkal küzdő betegekre nézve is" - idézte a szakembert a

The Daily Telegraph

című brit lap internetes kiadása. Az orvosok az esetleírást pénteken ismertették a nyílt hozzáférésű BioMed Central elnevezésű online tudományos portál részét képező Journal of Medical Case Reports című folyóiratban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.