Közélet

Szentistványi István: Egy ember hiánya patthelyzetet okozott

Szentistványi István: Egy ember hiánya patthelyzetet okozott

2011. június 30., csütörtök
Szentistványi István: Egy ember hiánya patthelyzetet okozott

Az LMP önkormányzati képviselője továbbra is a Mózes Ervin címzetes főjegyzővel szembeni fegyelmi eljárás lefolytatását tartaná az egyetlen elfogadható és járható útnak.

A kurtán-furcsán befejeződött csütörtöki közgyűlési ülést követően az LMP képviselője,

Szentistványi István

is kifejtette véleményét a történtekről a SZEGEDma.hu-nak. Mint arról beszámoltunk, a napirendről történő szavazás során patthelyzet alakult ki, hiszen 14 igen mellett 14 nem jelent meg a táblán. Elfogadott napirend híján így nem tudtak tanácskozni a városatyák. Szentistványi egyébként - akárcsak az MSZP és a Szabad Város politikusai - igennel szavazott ebben a kérdésben. "Ne felejtsük el, először úgy tűnt, a Fidesz-KDNP képviselői be sem jönnek az ülésre, amit botrányosnak tartottam volna. Aztán mégis megjelentek, de lehetett érezni, hogy valamiféle csavar még lesz a dologban - ez úgy érvényesült, hogy leszavazták a napirendet. Azért értékelem különösen érdekesnek a kialakult helyzetet, mert most öltött testet először, ami az őszi önkormányzati választások óta benne rejlik a rendszerben: egy ember hiánya teljes patthelyzetet teremthet. Eddig a Fidesz-KDNP-nek az MSZP-Szabad Várossal szembeni egyfős többsége gyakorlatilag minden esetben realizálódott, tudták ezt kezelni. Most viszont, amikor a legnagyobb frakció egy tagja hiányzott, minden felborult, így bizonyos értelemben logikusnak is tekinthetjük, ami azt követően történt" - fejtette ki. Szentistványi István úgy fogalmazott: az LMP számára több előterjesztés is komoly jogi mérlegelést igényelt. "Akár a jegyzőváltás ügyében, akár az IH Rendezvényközpont vezetője és a Belvárosi mozi körül kialakult helyzetben az átláthatóságot és a nyilvánosságot szem előtt tartva a napirendre vételt képviseltük, hiszen célunk ezeknek a kérdéseknek minél szélesebb körben történő megvitatása. Aztán ki-ki világnézete, ízlése, belátása szerint hozhatja meg döntését. A Nobel-díjasok emlékparkja esetében viszont nemmel szavaztam. Nem tartjuk szerencsésnek ugyanis, ha valaki a fű alól húz elő ötletet, aminek több tízmilliós költségvetési vonzata van, hiszen ezzel akár szét lehet lőni a büdzsé. Úgy gondolom, gondoljuk, az ilyen ügyeket alaposabban elő kell készíteni, át kell tárgyalni." Ami a címzetes főjegyző felmentésére irányuló Fidesz-KDNP-s kezdeményezést, illetve

Mózes Ervin

ezzel kapcsolatos törvényességi aggályait illeti, Szentistványi István kijelentette: az LMP véleménye nem változott az elmúlt hónapokhoz képest. "Szakmai szempontból közelítve a kérdést megáll Mózes Ervin néhány aggálya, de a fő kérdés nem ez. Mi alapvetően nem értünk egyet a bizalomvesztésre történő hivatkozással. Ugyanazt képviseljük, amit eddig is: fegyelmi eljárás keretében kellene megvizsgálni azokat a kifogásokat, melyet egy részét megalapozottnak érezzük a főjegyzővel, a jegyzői irodával szemben. Csak az alapos vizsgálat tükrében lenne aztán szabad döntést hozni. Ez az álláspontjuk mind a címzetes főjegyző esetében, mind pedig az átvilágító bizottságnak a városi cégek működését feltáró tevékenységét érintően" - így a politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.