Közélet

Szeged-Temesvár: két ország, egy cél, közös siker

Szeged-Temesvár: két ország, egy cél, közös siker

2011. június 17., péntek
Szeged-Temesvár: két ország, egy cél, közös siker

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és testvérvárosa, Temesvár, a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programban a „Biodiverzitás és természetvédelem a környezettudatos testvérvárosokban (BIOTOWNS)” című projekt kapcsán 77 200 euró támogatásban részesült. A projekt nyitókonferenciájára a Városháza házasságkötő termében került sor.

A testvérvárosok kiemelt figyelmet fordítanak a természetvédelemre és a diverzitás (biológiai sokszínűség) fenntartására és megőrzésére, illetve az élhető környezet kialakítására. A gazdaság és az infrastruktúra rohamosan fejlődik mindkét városban, jelentős a napi/állandó lakosságszám. A cselekvő természetvédelem hatékony megvalósítása érdekében a testvérvárosok közös projekt keretében készítik el felmérésüket és stratégiai javaslataikat a városok biotópjainak (élőhelyeiknek) fenntartása és újak kijelölése érdekében. A projekt során olyan innovatív tervezés kerül megvalósításra, amely egyrészt lehetővé teszi a megalapozott természetvédelmi fejlesztéseket, és elősegíti az „élhető város" fogalmának erősödését. A projekt mindezeken felül szorosabbra fűzi a kapcsolatot a pályázó két város társadalma között, céljai között pedig szerepel a fiatalabb generációk környezeti nevelése is. A pályázók azt szeretnék, hogy mindkét településen a természeti értékek megőrzése épüljön be a lakosság értékrendjébe. Sz. Fehér Éva főépítész asszony a pályázat szegedi vonatkozásáról elmondta, tanulmánytervet készítenek, amely beépülne a jelenleg folyamatban lévő építési szabályzatba. Ennek felülvizsgálata éppen most zajlik. A pályázat kapóra jött olyan téren is, hogy ezzel a tanulmánnyal egy részletes, sokkal mélyebb vizsgálatot készíthetnek el, mint amilyenre anyagilag vagy tartalmilag eredetileg lehetőségük lett volna. Három témakörre fókuszál az anyag: a külterületi védőerdők felülvizsgálatára, a belterületi parkok zöldfelületeinek vizsgálatára, illetve további hasznosíthatóságára, valamint a lakótelepi és lakóparki zöld felületek biotópjainak tanulmányozására, továbbfejlesztésére. A város területén nagyon kevés a zöld felület, egy 1999-es felmérés szerint a fedettség mindössze 11,3 százalékos, ami az országos átlag alatt van. Az építési szabályzat közben kimondja, a 20 ezer főt meghaladó települések körül a beépítésre szánt területek mellett egy zöld gyűrűt kell kialakítani. Ez azt jelenti, hogy át kell gondolni városunkban a zöld felületek nagyságát, elhelyezkedését, erre most kitűnő lehetőség nyílik. A mai konferencia a közös munkáról szólt. Elsősorban azért hívták össze, hogy megismerjék egymás eredményeit, miként foglalkoznak Temesváron, illetve Szegeden a biodiverzitással, miként lehet területeket levédeni, hogyan tudják a zöld szemléletet tovább adni, közvetíteni a fiatalok felé. A tanulmányterv őszre fog elkészülni, addigra Szeged építési szabályzata is meglesz, amely kiválóan hasznosítani tudja majd a temesváriakkal kidolgozott közös eredményeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.