/

Szeged-Temesvár: két ország, egy cél, közös siker

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és testvérvárosa, Temesvár, a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programban a „Biodiverzitás és természetvédelem a környezettudatos testvérvárosokban (BIOTOWNS)” című projekt kapcsán 77 200 euró támogatásban részesült. A projekt nyitókonferenciájára a Városháza házasságkötő termében került sor.

A testvérvárosok kiemelt figyelmet fordítanak a természetvédelemre és a diverzitás (biológiai sokszínűség) fenntartására és megőrzésére, illetve az élhető környezet kialakítására. A gazdaság és az infrastruktúra rohamosan fejlődik mindkét városban, jelentős a napi/állandó lakosságszám. A cselekvő természetvédelem hatékony megvalósítása érdekében a testvérvárosok közös projekt keretében készítik el felmérésüket és stratégiai javaslataikat a városok biotópjainak (élőhelyeiknek) fenntartása és újak kijelölése érdekében. A projekt során olyan innovatív tervezés kerül megvalósításra, amely egyrészt lehetővé teszi a megalapozott természetvédelmi fejlesztéseket, és elősegíti az „élhető város” fogalmának erősödését. A projekt mindezeken felül szorosabbra fűzi a kapcsolatot a pályázó két város társadalma között, céljai között pedig szerepel a fiatalabb generációk környezeti nevelése is. A pályázók azt szeretnék, hogy mindkét településen a természeti értékek megőrzése épüljön be a lakosság értékrendjébe.

Sz. Fehér Éva főépítész asszony a pályázat szegedi vonatkozásáról elmondta, tanulmánytervet készítenek, amely beépülne a jelenleg folyamatban lévő építési szabályzatba. Ennek felülvizsgálata éppen most zajlik. A pályázat kapóra jött olyan téren is, hogy ezzel a tanulmánnyal egy részletes, sokkal mélyebb vizsgálatot készíthetnek el, mint amilyenre anyagilag vagy tartalmilag eredetileg lehetőségük lett volna. Három témakörre fókuszál az anyag: a külterületi védőerdők felülvizsgálatára, a belterületi parkok zöldfelületeinek vizsgálatára, illetve további hasznosíthatóságára, valamint a lakótelepi és lakóparki zöld felületek biotópjainak tanulmányozására, továbbfejlesztésére. A város területén nagyon kevés a zöld felület, egy 1999-es felmérés szerint a fedettség mindössze 11,3 százalékos, ami az országos átlag alatt van. Az építési szabályzat közben kimondja, a 20 ezer főt meghaladó települések körül a beépítésre szánt területek mellett egy zöld gyűrűt kell kialakítani. Ez azt jelenti, hogy át kell gondolni városunkban a zöld felületek nagyságát, elhelyezkedését, erre most kitűnő lehetőség nyílik.
A mai konferencia a közös munkáról szólt. Elsősorban azért hívták össze, hogy megismerjék egymás eredményeit, miként foglalkoznak Temesváron, illetve Szegeden a biodiverzitással, miként lehet területeket levédeni, hogyan tudják a zöld szemléletet tovább adni, közvetíteni a fiatalok felé. A tanulmányterv őszre fog elkészülni, addigra Szeged építési szabályzata is meglesz, amely kiválóan hasznosítani tudja majd a temesváriakkal kidolgozott közös eredményeket.

Előző sztori

20 éves a Szent-Györgyi Albert Rotary Klub

Következő sztori

Megkezdődött az aratás az országban