Írjon nekünk

Közélet

Nincs napirend, nincs közgyűlés – 40 percig próbálkoztak + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Nem sikerült megszavazni a napirendet, így nem tartották meg a közgyűlést. Juhász Gyula távollétében patthelyzet alakult ki.

Ahogy azt olvasóink már megszokhatták, a SZEGEDma.hu helyszíni beszámolójának segítségével percről percre követhetik a közgyűlési eseményeket.

Néhány percen belül külön cikkben olvashatják Botka László és Bohács Zsolt nyilatkozatát.

09.45: Botka László sajtótájékoztatót rögtönöz, erről hamarosan beszámolunk, ahogyan természetesen Bohács Zsolt frakcióvezetőt is megszólaltatjuk a fejlemények kapcsán.

Elmarad a júniusi közgyűlés

09.41: Nincs napirend, mert 14 igen és 14 nem született annak szavazásra bocsátása kapcsán. Az MSZP, a Szabad Város és az LMP képviselői szavaztak a napirend mellett, a Fidesz-KDNP és a Jobbik ellene. Mózes Ervin szerint így nem kezdődhet meg a mai munka. A közgyűlés ülését ezzel befejezettnek nyilvánítja Botka László!!!

09.40: Nem kerül viszont napirendre Gyimesi László előterjesztése a Nobel-díjasok emlékparkjáról. A képviselők közül egyébként Juhász Gyula (Fidesz-KDNP) nincs jelen a teremben. Az ő szavazata nélkül nehéz lesz ma többséget biztosítania a legnagyobb frakciónak…

Napirenden a jegyzőváltás

09.36: A közgyűlés 15 igennel és 13 nemmel napirendre vette az előterjesztést. A Belvárosi mozi ügyét is tárgyalni fogják.

09.33: Mózes Ervin ismerteti törvényességi észrevételeit. Kollégái osztják ki az ezzel kapcsolatos iratot. Szerinte hat pontot törvénysértő Gyimesi László előterjesztése. Az egyik, hogy Gyimesi ezt képviselői minőségben jegyzi, így nem tehetne sürgősségi indítványt. A frakció, melynek nevében előterjesztette, pedig nem önkormányzati szerv. Továbbá az SZMSZ szerint indokolni kell a sürgősségi indítványt, ez azonban nem történt meg. A pályázat kiírása is törvénysértő, mert betöltött álláshelyre csak akkor lehet pályázatot kiírni, ha az érintetett nyolc nappal előtte értesítették. Súlyos hibának nevezi az indítványban, hogy azzal számol: a bizalomvesztés korábbi ügyekre is alkalmazható. A köztisztviselői törvény módosítása június 1-je óta érvényes és hatályos, a Gyimesi által megnevezett bizalomvesztési okok korábbiak. Azt mondja: a napirendre vétel is törvénysértő lenne.

09.31: Botka László ismerteti a sürgősségi indítványokat, köztük a jegyzőváltás és a Szeged 2011 labdarúgócsapat támogatásának ügyét.

Nyitás után azonnal szünet

09.27: Haág Zalán (Fidesz-KDNP) öt perc szünetet kér – és kap! Botka László a Fidesz-frakcióhoz lép, és azt kérdezi: ezt meddig akarjátok csinálni? A polgármester aztán Mózes Ervinnel, Solymos László alpolgármesterrel és Nagy Sándorral kezd tárgyalásba.

09.25: Szól a csengő, alighanem végre megkezdődhet az érdemi munka. Botka László megnyitja az ülést.

09.23: Tóth Károly (MSZP) bírálja Keresztúri Farkas Csabát, amiért az színjátéknak minősítette azt az esetet, hogy a polgármester megnyit egy olyan közgyűlést, melyen egyébként 15 fő jelen van, azaz elviekben biztosított a határozatképesség.

Úgy tűnik, mégis lesz ülés

09.20: Váratlan fordulat, elfoglalják helyüket a Fidesz-KDNP politikusai.

09.17: Botka László polgármester megnyitja az ülést. Keresztúri Farkas Csaba kimegy, mint mondja, nem asszisztál a színjátékhoz. Botka bejelenti: a közgyűlés határozatképtelen, hiszen a 29 tagból csak 14 fő van jelen. Szünetet rendel el. A frakcióvezetőket és a két függetlent az irodájába rendeli megbeszélésre.

09.15: Hüvös László (Fidesz-KDNP) tanácsnok vásárol a folyosói büfében.

Keresztúri a Fidesz-KDNP-t támadja, mert úgy tudja, nem vesz részt a közgyűlésen

09.12: Közben Boros Gyulával, a Szegedi Időügyi Tanács vezetőjével is beszélgettünk. Régóta tervezik, eljönnek élőben is egy közgyűlésre, “beleszagolnak” annak légkörébe. Delegációjuk 30-40 fős. Kiosztott egy atv.hu-s cikket is, miszerint a bérek negyedét elveszi a kormány, hogy a nyugdíjakat fizesse.

09.09: Továbbra is várunk a legnagyobb frakció tagjaira. Kérdés, miért nem érkeztek még meg.

09.05: Mózes Ervin bejelenti, ha napirendre veszik leváltásának ügyét, hosszú beszédben reagál törvényességi észrevételeit, aggályait ismertetve. Közben Keresztúri Farkas Csaba rögtönöz sajtótájékoztatót: megismétli, információi szerint a Fidesz-KDNP-s politikusok nem jönnek majd el. “Ha ez megtörténik, ez a legnagyobb mutyikoalíció, mióta a világ létezik, hiszen ki tudja, hányadjára terjesztik be a jegyző leváltását, mégis amikor lépni kellene, nem lépik azt meg. Ha beterjesztek valamit, s nem veszek részt a közgyűlésen, az olyan, mint ha nem is akarnám leváltani” – fogalmaz.

08.57: Bevonult Mózes Ervin címzetes főjegyző egy nagy köteg irattal. Vajon ez az utolsó ülése ebben a minőségben?

Lesz-e egyáltalán közgyűlési ülés?

08.55: Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) közli, a Fidesz-KDNP-s képviselők az előbb a pénzügyi bizottsági ülésen bejelentették, nem biztos, hogy részt vesznek a közgyűlésen. A jobbikos képviselő szerint ez “a legnagyobb színjáték” lenne. Közben a nyugdíjasok felvonultak a karzatra.

08.50: Sódar István, az IH Rendezvényközpont igazgatója a sajtóval közli: mindent megtesz az ügyben, hogy jövő héten kinyisson a Belvárosi mozi. 11-kor tárgyal az engedélyeket beszerző céggel, illetve személyesen veszi föl a kapcsolatot a tűzoltókkal s mozivezetőkkel, hogy az operatív munka mihamarabb elinduljon.

08.35: Számtalan nyugdíjas érdeklődő foglalja el helyét a teremben, a Fidesz-KDNP frakciója mögötti padsorokban.

08.30: Köszöntjük Önöket a díszteremből! Elsőként az LMP-s Szentistványi István érkezett meg, pontban 8 órakor. Botka László polgármester 8 óra 10-kor lépett be az épület ajtaján. Nagy Sándor (Szabad Város) és Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) is befutott időközben. Hamarosan kezdődik a viharosnak ígérkező ülés.

Közélet

Orbán Viktor: Amennyi munkahelyet a járvány tönkretesz, annyit hozunk létre

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Fokozatosan visszaállítja a kormány a 13. havi nyugdíjat.

Tovább olvasom

Közélet

Ismét égett a nádas a Bika-tónál

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Hírzóna

Újabb szegedi bölcsődét újítanak fel

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az újrókusi lakótelepen működő Siha közi kisdedóvó.

Tovább olvasom

Aktuál