Szórakozás

Páncélos vitézek csapnak össze a hét végén az újszegedi Partfürdőn

Páncélos vitézek csapnak össze a hét végén az újszegedi Partfürdőn

2011. június 29., szerda
Páncélos vitézek csapnak össze a hét végén az újszegedi Partfürdőn

Kora középkori viseletet hordó és fegyvereket használó páncélos vitézek küzdelmének lehetnek szemtanúi azok, akik szombaton délután ellátogatnak az újszegedi Partfürdőre.

Szeged központjában már pénteken elkezdik építeni a középkori haditábort, amelyben a mintegy száz korabeli viseletet hordó résztvevő lakik majd - mondta

Lele János

, a találkozó szervezője a rendezvényről tartott szerdai sajtótájékoztatón. A hagyományőrzők a jurták építésénél, a fegyverek és ruhák elkészítésénél is törekszenek arra, hogy azok a lehető legjobban hasonlítsanak a kora középkorban, a VI-IX. században élt sztyeppei népek, főként az avarok által használtakhoz. Ehhez tanulmányozták a Kárpát-medencében előkerült régészeti leleteket, korabeli képi ábrázolásokat és leírásokat. A rendezvény célja - amellett, hogy a szélesebb közönséggel is megismertesse az egykor itt élők életmódját és harcmodorát -, eloszlatni azt a tévhitet, hogy a sztyeppei harcosok nem viseltek semmilyen védőeszközt. A találkozó egyik leglátványosabb része az a szombat délutáni lovas bemutató lesz, amelyen egy Kunszentmárton közelében előkerült avar lamellás vértet tesztelnek. A bábura helyezett páncélzatot íjjal és kopjával támadják, majd megvizsgálják, hogy milyen védelmet nyújthatott egykor viselőjének. A bemutatót a gyalogosok összecsapása követi, amelyben harminc-negyven harcos küzd meg egymással. A párviadalokon és csatajelenetekben a keleti, sztyeppei és a nyugati harcmodor követői mérik össze tudásukat az eredetivel megegyező, de életlen fegyverekkel. A bemutatókat délelőtt a Móra Ferenc Múzeumban szakmai előadások előzik meg: itt a hallgatók megismerkedhetnek a mongol íjászversenyek jellegzetességeivel és a középkori vértek rekonstrukciós folyamataival.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.