Közélet

Négysávosítják a Vásárhelyi Pál utcát - novemberre készülhet el az első szakasz

Négysávosítják a Vásárhelyi Pál utcát - novemberre készülhet el az első szakasz

2011. június 29., szerda
Négysávosítják a Vásárhelyi Pál utcát - novemberre készülhet el az első szakasz
Mintegy két hete megkezdődött a Vásárhelyi Pál utca négysávosításának első szakasza. A Bakay Nándor utcai körforgalom átépítését is magába foglaló projekt várhatóan november eleje-közepére készül el. Az önkormányzat elkötelezett abban, hogy jövőre folytatva ezt a munkát az egész Vásárhelyi Pál utcát négysávosítsa - közölte Solymos László alpolgármester szerdán a Vásárhelyi Pál utca és a Pulcz utca kereszteződésénél tartott sajtótájékoztatón. Szeged város önkormányzata még 2008 végén nyújtott be pályázatot a Vásárhelyi Pál utca négysávosítására, illetve a csatlakozó munkák elvégzésére. A pályázatot megnyerte az önkormányzat, az elmúlt időszakban megtörtént a tervek véglegesítése, a műszaki dokumentumok kidolgozása, az önkormányzat lebonyolította a közbeszerzési eljárást, melynek révén a Teerag-Asdag Kft. kapta meg a munkát. A szerződésben foglaltak szerint a Vásárhelyi Pál utca első - a Bakay Nándor utcai körforgalomig tartó - szakaszát teszi négysávossá a kivitelező, és a munka magában foglalja a körforgalom átépítését és kiszélesítését. Szintén ebben az ütemben kerül majd sor a Bakay Nándor utcai körforgalom felsővezetékeinek átépítése, illetve áthelyezése - ezt egy másik kivitelező végzi a jelenlegi munkákkal egyidőben - tájékoztatott Solymos László. A kivitelezés a feltárásokkal, illetve közműmunkálatokkal közel két hete megkezdődött. A most elindított munkarész előreláthatólag idén november eleje-közepére fog befejeződni. "Szeged önkormányzata eltökélt a munka folytatására, miután a pályázatot megnyertük a második ütemre, a Bakay Nándor utca és a Kálvária sugárút közötti szakaszra is - bízunk benne, hogy a kivitelezésre 2012-ben sor is kerülhet. Ez azt jelenti, hogy a Kossuth Lajostól egészen a Kálvária sugárútig négysávosítani tudjuk a Vásárhelyi Pál utcát" - összegzett az alpolgármester.

Nagy munkák, nagy költségek

A szokványos méretekhez képest aránylag nagy közműkiváltási munkát jelent a csapadékvíz-főgyűjtő átépítése, amely munka egyméteres átmérőjű csatornadarabok lefektetéséből áll. "Ennek 'köszönhetően' a beruházás összköltsége - melyet az önkormányzat remélhetőleg a holnap közgyűlésen fog véglegesen elfogadni - 640 millió forint, melyhez az önkormányzat pályázati úton a maximális támogatási lehetőséget elnyerve mintegy 200 millió forintot kapott. A pályázat egyébként a közműkiváltási részre (így például a csapadékvíz-főgyűjtő kiváltására) nem adott lehetőséget, így az önkormányzatnak ezt saját forrásból kell megtennie" - tudtuk meg az alpolgármestertől.

Forgalomkorlátozásokra kell számítani

A nyertes kivitelezőtől jelen volt a sajtótájékoztatón Benedek Annamária, a Teerag-Asdag Kft. gazdasági ügyvezetője, és Matula Zita, a PORR Építési Kft. műszaki cégvezetője. A beruházás technikai részleteiről Matula Zita elmondta, a Vásárhelyi Pál utca jelenlegi kétszer egy sávját kétszer két sávvá alakítják át, az út mindkét oldalán kerékpársávot és járdát építenek ki. Egészen pontosan a Pulcz utcától a körforgalmon túli Agip kútig tart majd a felújítás első üteme, melynek során átépül a körforgalom is. A meglévő útpálya új aszfaltburkolatot kap. Az út alatt lévő közműveket is részben vagy egészben át kell építenie a kivitelezőnek. Elkezdődtek a távközlési és a gázközművek kivitelezési munkái, hátra vannak még az elektromos vezetékek és a közvilágítás, de átépítik a vízvezetéket, a főgyűjtőt és a csapadékvíz-csatornát is. Az útszélesítés miatt forgalomkorlátozást kell bevezetniük. Jelenleg kétirányú forgalom zajlik szűkített nyomvonalon. Matula Zita elmondta, igyekeznek ezt az állapotot fenntartani, ameddig csak lehet, de elkerülhetetlen, hogy a kivitelezés egy szakaszában egy nyomvonalra szorítsák vissza a közlekedést. Június 13-15-én történtek meg a munkákhoz szükséges fakivágások, június 14-én került sor a közműkiváltásokra. A mai naptól a víziközműmunkák is beindulnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.