Közélet

Molnár Csaba: strukturális változásokra van szüksége az MSZP-nek

Molnár Csaba: strukturális változásokra van szüksége az MSZP-nek

2011. június 22., szerda
Molnár Csaba: strukturális változásokra van szüksége az MSZP-nek

Mélyreható átalakulásra, strukturális változásokra van szüksége a szocialista pártnak - jelentette ki Molnár Csaba, az MSZP Demokratikus Koalíció Platformjának ügyvezető alelnöke szerdán Szegeden.

A Fidesz támogatottsága folyamatosan kopik, a kormánypártot az elmúlt évben egymillió szavazó hagyta el, az MSZP ennek ellenére nem tudta érdemben növelni bázisát – mondta a politikus a platform szegedi csoportjának fóruma előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Molnár Csaba

szerint Szeged helyzete eleve különleges, hiszen baloldali a polgármester, és a testületben is furcsa patthelyzet van. Szerinte itt az átlagnál is jobban érzik az emberek az Orbán-kormány elmúlt egy évének hibáit. A politikus bírálta az egykulcsos adórendszert, a magánnyugdíj-pénztárakkal kapcsolatos átalakításokat és a visszamenőleges hatályú törvényeket. „Magyarország egyre kevésbé választja a Fideszt, de odáig még nem jutott el, hogy az MSZP-re voksoljon” – fogalmazott. Pedig egy „váltópártnak” ez lenne a lényege, ám ehhez a szocialista párton belül egy „mély, rendszerváltás értékű átalakításra van szükség”. A Demokratikus Koalíció Platform azért kezdeményezte a szerdán indult, és jövő hét keddig tartó pártszavazást, hogy elindítsa az MSZP átalakulását, amely nyomán a párt erős, demokratikusan működő, erkölcsös szervezetté válhat – közölte Molnár Csaba. A hat kérdésből három azt célozza, hogy eltávolítsa a korrupt, tisztátalan párt igaztalanul az MSZP-re ragasztott bélyegét. „Ez a stigma igaztalan, de erős és megtapadt. Ez a bélyeg nem fog magától elmúlni, ahhoz kezdeményezéseket kell tenni” – indokolta a kérdések felének tartalmát Molnár. A kérdések másik fele az MSZP demokratikusabbá válására mutat, elfogadásuk esetén a fontos döntéseket nem delegált küldöttek, hanem közvetlenül a tagság hozná meg, s a vezető tisztségviselőket is ők választanák – tudatta az alelnök. Molnár Csaba szerint a szocialista párt átalakítására 2011-12-ben van lehetőség, közvetlenül a választási kampány előtt már nem lehet megtenni. A hat kérdés az MSZP átalakulásának első lépései közé tartozik, s magát a folyamatot segíti elő. Az alelnök fontosnak tartja azt a kongresszusi döntést, amely a pártszavazáson felvetett témákban elindította az alapszabály módosítás előkészítését. Ez rácáfolt azokra a korábban hallott véleményekre, melyek szerint a feltett kérdések nem az MSZP valós problémáival foglalkoznak – tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.