Közélet

Megkoszorúzták a pulai magyar matrózok síremlékét

Megkoszorúzták a pulai magyar matrózok síremlékét

2011. június 12., vasárnap
Megkoszorúzták a pulai magyar matrózok síremlékét

Az Emberi Méltóság Tanácsa és a horvátországi Pulában működő Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület pünkösd alkalmából megkoszorúzta szombaton az első világháborúban elesett pulai magyar matrózok síremlékét - közölte a kultúregyesület elnöke, Masa Zsuzsanna szombaton az MTI-vel.

Az elnök elmondta: a 90 pulai magyar nemzetiségű embert tömörítő, 1999-ben alakult egyesületükkel minden évben megemlékeznek az első világháborúban az Adriai-tenger partjánál hősi halált halt magyar katonákról; matrózokról, haditengerészekről, tengerésztisztekről. Három éve egy társszervezettel együtt állítottak egy emléktáblát a magyar áldozatoknak az első világháború vége óta nem használt temetőben, addig pedig az ugyanitt emelt feszületnél koszorúztak, évente többször is - tette hozzá. Elmondása szerint a temetőben több mint 30 magyar katonát lehet név szerint azonosítani a sírfeliratokon, azonban vélelmezhetően ennél sokkal több magyar matróz nyugszik a pulai temetőben. Rajtuk kívül osztrák, olasz és német katonákat is temettek ide, ezekhez a sírokhoz is járnak Ausztriából, Olaszországból és Németországból - mutatott rá.

Masa Zsuzsanna

egyesületükről szólva elmondta: ennek keretein belül működik a Gyöngyösbokréta tánccsoport és a Rózsabokor kórus. Ezenkívül kézimunka- és gyermekfoglalkozásokat is tartanak, melynek célja, hogy "nyomot hagyjanak maguk után", és ápolják a magyar kulturális hagyományokat, népszokásokat. Ennek megfelelően a karácsonyi, húsvéti ünnepkörrel és a magyar költőkkel, írókkal is megismertetik a fiatalokat. Összejöveteleiket hozzávetőleg havonta tartják. A Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület elnöke közölte: a mintegy 70 ezer lakosú Pulában az idei népszámláláson 180-an vallották magukat magyarnak, az ezt megelőző legutóbbi összeíráson pedig 400-an.

Lomnici Zoltán

, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: az Osztrák-Magyar Monarchia egykori haditengerészeti kikötőjének és matrózképző intézetének helyet adó Pulában álló magyar katonasíroknál történt főhajtás beleillik egyesületük koncepciójába, legfőbb céljuk ugyanis az emberi jogok és az emberi méltóság védelme. "A (...) csatlakozó személyek az általuk képviselt szervezetek nevében is elkötelezik magukat az emberi jogok, az egyenlő méltóság védelme mellett, és visszautasítanak minden olyan sértő megnyilvánulást, mely más személyek vagy csoportok ellen irányul, azok vallási vagy nemzeti és etnikai hovatartozása miatt" - olvasható abban a felhívásban, amelyet Lomnici Zoltán tett közzé, s amely az Emberi Méltóság Tanácsa működésének alapjául szolgál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.