Kimerülhetnek a Föld aranytartalékai húsz éven belül

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tavaly a világon 2535 tonna aranyat bányásztak, 5 százalékkal többet, mint 2009-ben, s ha az éves kitermelés a jövőben is 2500 tonna környékén alakulna, úgy a Föld aranytartalékai 2031-re kimerülnének – közölte a www.aranypiac.hu az Amerikai Egyesült Államok Földtani Szolgálata (United States Geological Survey – USGS) adatai alapján pénteken.

Az USGS legfrissebb adatai szerint világszerte már csak 51 000 tonna arany bányászható ki a ma ismert technológiákkal. A legnagyobb még rendelkezésre álló készletekkel azok az országok rendelkeznek, amelyekből az utóbbi időszakban is a legtöbb arany került ki a világpiacra: Kína, Ausztrália, Dél-Afrika, az Egyesült Államok és Peru.
Az angol Standard Chartered Bank elemzői a kitermelés korlátai miatt az arany árának megháromszorozódására számítanak a közlemény szerint.
A fel nem tárt ezüstkészleteket az USGS 510 000 tonnára becsüli, bár ez a szám bizonytalan, mert Oroszországból nem állnak rendelkezésre adatok. Évi mintegy 22 000 tonnás kitermelési kapacitás mellett ez a mennyiség még nagyjából 23 évre lenne elegendő.
Elemzők mindezek alapján valószínűsítik, hogy a következő években fokozatosan csökken a kitermelés, és a források csak jóval később apadnak el ténylegesen.
A közlemény idézi Yan Chent, a Standard Chartered bank szakértőjét, aki a napokban közzétett piacelemzésében úgy vélte, hogy „nagyon kevés nagy aranybánya létezik, amely képes lesz fenntartani a működését a következő öt évben”.
A bank elemzőcsapata világszerte 345 aranybányát és 30 aranyat is bányászó réz- és ércbányát vett górcső alá, és arra a következtetésre jutott, hogy a következő öt évben a kitermelés mindössze 3,6 százalékkal lesz képes éves szinten növekedni. Megjegyzik, hogy a kínálat korlátossága olyan időben jelentkezik, amikor a központi bankok nettó eladókból jelentős nettó vásárlókká válnak, ezért a fizikai arany kínálata beszűkülhet. Mindezek nyomán az aranyár potenciális emelkedésével számolnak, unciánként 5000 dollárig.
A bank tanulmányában kitér arra is, hogy ha Kína az arany arányát a devizatartalékaiban a mostani 1,8 százalékról a 11 százalékos nemzetközi átlagra kívánná emelni, ahhoz 6000 tonna aranyat kellene felvásárolnia. Ez a mennyiség pedig több mint a duplája lenne a jelenlegi éves globális kitermelésnek.
Az arany ára pénteken reggel 1524,80 dollár volt unciánként. Május 2-án a nemesfém 1575,79 dolláron érte el történelmi rekordját.

Előző sztori

Kérdezzen a kormánymegbízottól!

Következő sztori

Vízilabda: a nők és a férfiak is verték a spanyolokat