Közélet

Két év börtönt kaphatnak a sporthuligánok

Két év börtönt kaphatnak a sporthuligánok

2011. június 22., szerda
Két év börtönt kaphatnak a sporthuligánok

Szeptembertől akár két év szabadságvesztéssel is büntethetik azokat, akik megzavarnak egy sportrendezvényt. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára többek között erről is beszélt azon a szerdai sajtótájékoztatón, amelyet a parlament előtt álló törvénymódosítási javaslatokkal kapcsolatban tartottak.

"Egységes sportrendészeti nyilvántartás jön létre Magyarországon. Innentől kezdve, aki randalírozik egy sporteseményen, annak a neve ide bekerül" - nyilatkozta

Kontrát Károly

. "Ezzel az a célunk, hogy kiszorítsuk a huligánokat, így a többi ember békésen szurkolhasson, a csapatok pedig kizárólag a sikeres szereplésre koncentráljanak." Hozzátette: amennyiben a Parlament elfogadja ezeket a törvényjavaslatokat, akkor azok szeptember 1-én lépnek hatályba.

Bánki Erik

, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke elmondta: amennyiben megszűnik a sporthuliganizmus, akkor automatikusan emelkedhet a nézőszám, így növekedhet a klubok bevétele. "Az európai példa azt mutatja, hogy ha rend van egy stadionban, és megtörténik annak a korszerűsítése, akkor ötven százalékkal emelkedik a nézőszám, ráadásul ennek a negyven százaléka nő, ami azt jelenti, hogy családok látogatnak ki az eseményre" - mondta Bánki Erik. Hozzátette: a létesítmények korszerűsítésére és a biztonság fejlesztésére a klubok 70 százalékig igénybe vehetik majd a július 1-én életbe lépő, látványsportokra vonatkozó adókedvezményt. Az eseményen elhangzott, hogy 2012. július 1-től minden kiemelt kockázatú NB I-es labdarúgó-mérkőzésen kötelező lesz a stadionokban a beléptető rendszer használata.

Borbély Zoltán

, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) jogi- és sajtóirodájának vezetője ezzel kapcsolatban elmondta: az érdekképviseletek biztosítására nemrég alakult szurkolói irodával egyeztetve korábban úgy döntöttek, hogy nem kötelező mindenhol bevezetni a szurkolói kártyát. Ugyanakkor a kluboknak ez nagy segítség lenne a beléptetés szempontjából, ugyanis ahol nem lesz szurkolói kártya, ott külön, névre szóló jegyek kellenek majd. Hozzátette: a jövőben a szurkolók stadionba vezető útját is figyelhetik majd a rendőrök, valamint kifelé is felelősségteljesen kell majd viselkedniük. Bánki Erik elmondta: a hosszú távú cél ezzel mindenképpen az, hogy minél többen járjanak meccsekre, hogy több bérletes legyen, és az azonosítás is egyszerűbb lenne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.