/

Két év börtönt kaphatnak a sporthuligánok

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeptembertől akár két év szabadságvesztéssel is büntethetik azokat, akik megzavarnak egy sportrendezvényt. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára többek között erről is beszélt azon a szerdai sajtótájékoztatón, amelyet a parlament előtt álló törvénymódosítási javaslatokkal kapcsolatban tartottak.

“Egységes sportrendészeti nyilvántartás jön létre Magyarországon. Innentől kezdve, aki randalírozik egy sporteseményen, annak a neve ide bekerül” – nyilatkozta Kontrát Károly. “Ezzel az a célunk, hogy kiszorítsuk a huligánokat, így a többi ember békésen szurkolhasson, a csapatok pedig kizárólag a sikeres szereplésre koncentráljanak.” Hozzátette: amennyiben a Parlament elfogadja ezeket a törvényjavaslatokat, akkor azok szeptember 1-én lépnek hatályba.
Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke elmondta: amennyiben megszűnik a sporthuliganizmus, akkor automatikusan emelkedhet a nézőszám, így növekedhet a klubok bevétele.
“Az európai példa azt mutatja, hogy ha rend van egy stadionban, és megtörténik annak a korszerűsítése, akkor ötven százalékkal emelkedik a nézőszám, ráadásul ennek a negyven százaléka nő, ami azt jelenti, hogy családok látogatnak ki az eseményre” – mondta Bánki Erik. Hozzátette: a létesítmények korszerűsítésére és a biztonság fejlesztésére a klubok 70 százalékig igénybe vehetik majd a július 1-én életbe lépő, látványsportokra vonatkozó adókedvezményt.
Az eseményen elhangzott, hogy 2012. július 1-től minden kiemelt kockázatú NB I-es labdarúgó-mérkőzésen kötelező lesz a stadionokban a beléptető rendszer használata.
Borbély Zoltán, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) jogi- és sajtóirodájának vezetője ezzel kapcsolatban elmondta: az érdekképviseletek biztosítására nemrég alakult szurkolói irodával egyeztetve korábban úgy döntöttek, hogy nem kötelező mindenhol bevezetni a szurkolói kártyát. Ugyanakkor a kluboknak ez nagy segítség lenne a beléptetés szempontjából, ugyanis ahol nem lesz szurkolói kártya, ott külön, névre szóló jegyek kellenek majd. Hozzátette: a jövőben a szurkolók stadionba vezető útját is figyelhetik majd a rendőrök, valamint kifelé is felelősségteljesen kell majd viselkedniük. Bánki Erik elmondta: a hosszú távú cél ezzel mindenképpen az, hogy minél többen járjanak meccsekre, hogy több bérletes legyen, és az azonosítás is egyszerűbb lenne.

Előző sztori

Molnár Csaba: strukturális változásokra van szüksége az MSZP-nek

Default thumbnail
Következő sztori

Fico szerint Magyarország elszigetelődhet

Legutóbbi hasonló cikkek