Kultúra

Képzőművészeti kiállítás a belsőépítészeti stúdióban + FOTÓK + VIDEÓ

Képzőművészeti kiállítás a belsőépítészeti stúdióban + FOTÓK + VIDEÓ

2011. június 10., péntek
Képzőművészeti kiállítás a belsőépítészeti stúdióban + FOTÓK + VIDEÓ
A művészek sokszor joggal érzik úgy, hogy a képzőművészet nem lényeges tényezője Szeged kulturális életének. Ha összehasonlítjuk a számadatokat, a vizuális kultúra támogatása valóban nem arányos más ágazatok megsegítésével, úgy is fogalmazhatnánk, töredéke annak. A gazdasági válság, a politikai csatározások, a kiábrándultság, az általános pénzhiány közepette reálisan talán nem is várható el lelkes művészetpártolás. Hasonló okok miatt nem remélhető élénk társadalmi visszhang kiállításokról, képzőművészeti rendezvényekről, és komolyabb támogatás sem a művészeknek. Ezért eseményszámba megy minden új képzőművészeti megmozdulás, kiállítás, amilyen a Stefánia 6. szám alatt található Interior Art belsőépítészeti stúdióban megrendezett tárlat is, amely, Sonkodi Rita fiatal szegedi festőművész legújabb munkáinak adott otthont. Halmágyi Pál makói múzeumigazgató méltatta a művész munkásságát, aki nagyszülei, gyökerei révén kapcsolódik a hagymavároshoz, és örömét fejezte ki, hogy a két barátnő, Kiss Edit, a stúdió nemzetközileg is ismert és elismert ügyvezetője illetve Sonkodi Rita így egymásra talált. Ma már nem csak idehaza, de Európa keleti felében is ritka, hogy valaki egyházművészettel foglalkozzon, hangsúlyozta Halmágyi. Rita nagyon szép oltárképeket is festett, az elsőt 1994-ben a szlovákiai Ajnácskőn, és Keresztelő Szent Jánost ábrázolta. Később egy másik oldalhajóba megalkotta Madonnát a kis Jézussal, majd utána felkérték az altemplom kifestésére is. Érkeztek a felkérések a világ különböző tájairól, Brassó, Új-Zéland, majd idehaza, Újszegeden, az új katolikus templomban megfestette Teréz anya képét is.

Nem galéria, hanem páratlan kiállítóterem

Rita munkássága nem merült ki ennyiben, grafikai munkái legalább annyira izgalmasak, jelentősek. Ezekből állított most ki 38-at. A múzeumigazgató elsősorban felnőtteknek ajánlja a kiállítást, hiszen a művek ábrázolása és az alkotásokhoz írt idézetek ezt a korosztályt, az ő életérzésüket tükrözik: „Az asszony és a cserép könnyen törik” (Mikszáth), „A feleségem a jobbik énem”. Hogy stílszerű legyen a befejezés, Halmágyi ismét a makóisághoz kanyarodott vissza és megállapította, itt, Szeged szívében most egy hármas találkozás jött létre, hiszen Kiss Edit is millió szállal kötődik ehhez a városhoz. Igazi kiállításmegnyitókra jellemző hangulat uralkodott, a népes vendégsereg az utcára szorult, de nem zavartatta magát, az ismerősök, barátok ott folytatták a bent megkezdett eszmecserét. A városképet és a közhangulatot a nagy charmeur, Gyimesi Kálmán „emelte”, egy gyönyörű csíksomlyói pünkösdi dal eléneklésével. A Rita által festett Teréz anya képnek lelke van, mondta a művész, Szeged újonnan megválasztott díszpolgára, nem lehet beszélni róla, csak nézni kell. Tele van gyönyörű pentatóniával csakúgy, mint az itt látható grafikák, amelyek az ókori Kínából származó tusrajzokra emlékeztetnek.

Barátnői segítség

Az ünnepélyes megnyitó után Sonkodi Rita elmondta, honnan jött az ötlet, hogy a stúdióban rendezzék meg a kiállítást. „Kiss Edit, aki látta a képeket, kívánsága volt, hogy hozzam el ezeket az alkotásokat. Sem előtte, sem utána nem fog képeknek helyet adni, hiszen ez nem galéria, csupán a barátságunk vezérelte. Amikor elhoztam a képeket, mindenki azt mondta, mintha idefestettem volna, annyira összecseng a gyönyörű galéria szalonjának a miliője a grafikáimmal, úgyhogy egymást erősítik”. A képek augusztus elejéig tekinthetők meg hétköznap 10-től 5-ig, mindenkit szeretettel várnak. Kiss Editnek nem áll szándékában galériát nyitni (kár!), ez a kiállítás csak Rita személyének szólt. Hogy mennyire hiányzik Szegeden egy galéria, azt a művésznő példája is ékesen bizonyítja: csak 2 évre előre kapott egy kiállítási időpontot, több mint egy éve 46 képe a műteremben áll. A múzeumba is csak a halála után kerülhet be az ember, fogalmaz keserű humorral Rita, a Reök-palotába pedig esélye nincs a bejutásra. Ezzel sajnos kimerültek a lehetőségek.

Az Interior Art mindenhol ismertebb, mint Szegeden

Edit megerősíti, ez a munkahelye, nem szeretne galériát csinálni a stúdióból, a belsőépítészet ugyanis elég nagy teret igényel. Mint mondja, Rita a barátnője, s a képei stílusukban és színvilágukban is ide illenek. Az Interior Artról csak annyit, hogy szerteágazó tevékenységet folytatnak, szállodáktól a magánházak megtervezéséig mindent elvállalnak. Legutóbb a rektori hivatal épületében is dolgoztak, ők tervezték a mórahalmi Colosseumot, a püspöki palotát, külföldön pedig - Prágában, Dunaszerdahelyen, Aradon - ugyancsak ismerősen cseng a nevük. Országszerte mindenhol több munkájuk van, mint Szegeden. Jellemző…Beszélgetésünk alatt a tekintetem az asztalon heverő könyvre vetődik: Kiss Edit Harmonikus enteriőrök a címe és 2006-ban megkapta a Szép Magyar Könyv díjat. Ha nem kérdezek rá, Edit asszony biztos nem dicsekszik el vele. Elárulja, azóta még két könyvre való anyag összegyűlt, csak a gazdasági helyzet most nem olyan, hogy könyvet adjunk ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.