Sport

Kajak-kenu: mindegyik döntőben lesz magyar hajó az Eb-n (FRISSÍTVE)

Kajak-kenu: mindegyik döntőben lesz magyar hajó az Eb-n (FRISSÍTVE)

2011. június 17., péntek
Kajak-kenu: mindegyik döntőben lesz magyar hajó az Eb-n (FRISSÍTVE)

Mindhárom középfutamra kényszerült magyar egység beverekedte magát a fináléba pénteken délután a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon, s ez azt jelenti, hogy az 1000 és 500 m-es távok mindegyik döntőjében lesz piros-fehér-zöld hajó a hétvégén.

17.37:

Az egy kilométeres versenyek közül férfi K-1-ben és C-2-ben kellett szurkolnia a magyar tábornak, előbbi számban a felnőtt világeseményen most debütáló Dombvári Bence, utóbbiban pedig a Széles Gábor, Nagy Péter duó volt érdekelt. A mindössze 19 éves Dombvári bátran lapátolt, s ennek meg is lett az eredménye: többek között a svédek sztárját, Anders Gustaffsont is maga mögé utasítva lett harmadik, s ezzel bejutott a legjobb kilenc közé. Szélesék ezzel szemben nem bíztak semmit a véletlenre, megnyerték futamukat, így ők is készülődhetnek a szombati éremcsatákra. Az 500 m-es távon egyedül a kajakos Kugler Attilának kellett "pótvizsgáznia" a magyarok közül, s ő is "jól felelt", futamgyőzelemmel lépett tovább. A többi magyar hajó már a délelőtti, illetve kora délutáni előfutamokból kvalifikálta magát a hétvégi döntőkbe.

A további program: Szombat:

200 m-es előfutamok 9.30 1000 m-es döntők 12 óra 200 m-es középfutamok 15 óra

Vasárnap:

500 m-es döntők 9:50 200 m-es döntők 12:25 5000 m-es döntők 15 óra

14.12:

A pénteki előfutamok után hét magyar egység már döntős 500 m-en a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon. A fél kilométeres táv fináléit vasárnap rendezik. A címvédőként rajtolt Kozák Danuta (K-1), a Csipes Tamara, Kovács Katalin duó (K-2) és a Szabó Gabriella, Kozák, Kárász Anna, Benedek Dalma összeállítású kajaknégyes egyformán futamgyőzelemmel, Korisánszky Péter Dániel (C-1) egy második, a Németh Szabolcs, Vasbányai Henrik (C-2) és a Tóth Dávid, Kulifai Tamás (K-2) duó pedig egy-egy harmadik hellyel kvalifikálta magát a legjobb kilenc közé. A Takács Kincső, Obermayer Dorina kenus duó a kevés nevező miatt csak a döntőben száll majd vízre először. "Nem nagyon érzem még ezt a versenyt, talán azért, mert nem volt időm ráhangolódni, hiszen hétfőn még pótválogatót mentem Szegeden. Azóta mindössze kétszer edzettem - mondta az MTI-nek Kozák, aki ennek ellenére két olimpiai bajnokot, az olasz Josefa Idemet (2000, Sydney) és az ukrán Inna Oszipenko-Radomskát (2008, Peking) is maga mögé utasított első pályáján. - Nem hajtottam ki magam, de szerintem a többiek sem, persze azért örülök a győzelmemnek." "Gyakorlatilag ez volt a második alkalom, hogy Tamara ült elöl a hajóban. Edzőnk, Csipes Ferenc azt mondta, hogy a táv első felében egymásra, a második felében pedig az ellenfelekre figyeljünk, ezt be is tartottuk, és bevált. Az biztos, hogy a döntőben nem szabad az utolsó 100-150 méterre hagyni a döntést" - fogalmazott Kovács. Az 500 m-en szereplő magyarok közül egyedül Kugler Attila (K-1) volt a "kakukktojás": nagyszerűen versenyezve másodikként ért ugyan célba futamában, mivel azonban ebben a számban a népes mezőny miatt csak az első hely ért finálét, ő délután "pótvizsgára" kényszerül. A kora délutáni programot egyébként 20 perces technikai malőr zavarta meg, körülbelül a kiírt műsor felénél az egész komplexumban elment az áram, a rajtgépek és az időmérők sem működtek, így állt a verseny.

Később:

1000 m-es középfutamok 15 ó (Dombvári Bence K-1, Széles Gábor, Nagy Péter C-2) 500 m-es középfutamok 17 ó (Kugler Attila K-1)

11.39:

A péntek délelőtti előfutamok után hat magyar egység már készülődhet a szombati döntőkre 1000 m-en a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon. Vajda Attila (C-1), Kovács Katalin (K-1), a Dombi Rudolf, Kökény Roland, valamint a címvédőként indult Szabó Gabriella, Csipes Tamara duó (mindkettő K-2) és a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összeállítású kajaknégyes egyformán első hellyel kvalifikálta magát a legjobbak közé, míg a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Tóth Márton és Mike Róbert alkotta kenus négyesnek a kevés nevező miatt nem is kellett selejtezőt vívnia, s csak a fináléban száll majd vízre először. "Nagyon hullámos a víz, nehéz rajta evezni, ezért nem is mentünk teljes erőbedobással - mondta az MTI-nek az olimpiai bajnoki címvédő Vajda, aki az orosz Makszim Opaljevvel és a fehérorosz Alekszandr Zsukovszkival együtt jutott egyenes ágon a legjobb kilenc közé. - Az döntött, hogy a hullámokon én voltam a legstabilabb." A pálya minőségére panaszkodott az utcahosszal diadalmaskodó Kovács is, aki azonban elárulta, hogy végül is jól sikerült futamot tudhat maga mögött. "Lötyögős és hínáros a víz, de ettől függetlenül minden rendben ment. Jó volt a bemelegítés is, és nagyjából jól esett ez a pálya" - fogalmazott a parton a kétszeres ötkarikás és 29-szeres világbajnok kajakos, aki tavalyi negyedik helye után idén mindenképpen javítani szeretne. Dombiék edzője, Szilárdi Katalin a rajt előtt azt mondta, hogy tanítványai sorsolása "közepes", a dánokra és a csehekre kell majd figyelniük, de reális az, hogy a biztos továbbjutást érő első három hely valamelyikén végezzenek. Az előrejelzés tökéletesen beigazolódott, ez a három egység csatázott a futamgyőzelemért, s végül a magyarok remek versenyzéssel bizonyultak a leggyorsabbnak. A papírformát igazolva nagy fölénnyel nyerte versenyét a Szabó, Csipes kettős is, több mint négy másodpercet vert a másodikként végzett olasz hajóra. A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer vezette kajaknégyesnek ennél nehezebb dolga volt, hiszen rajtuk kívül az olasz, a cseh és a házigazda szerb egység is pályázott a továbbjutást érő első három pozíció valamelyikére, de végül szoros versenyben a magyaroké lett a futamgyőzelem. "Nehezen indult, hiszen fennakadtunk a rajtgépben, amely kissé ledarálta a hajó orrát, s végül másodszorra tudtak csak elstartoltatni bennünket - mondta a Kamera becenévre hallgató, rutinos kajakos. - Az egyértelmű, hogy nagyon sűrű a mezőny, kíváncsi vagyok, hogy mire megyünk majd a döntőben." A felnőtt világversenyen most debütáló, ifjúsági Európa-bajnok Dombvári Bence (K-1) harmadikként, a Széles Gábor, Nagy Péter kettős (C-2) pedig negyedikként ért célba előfutamában, ők a délutáni középfutamból harcolhatják ki a döntőbe kerülést.

09.00:

Harminchét ország több mint 400 versenyzője készülődik a rajtra a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon, ahol a 35 fős magyar küldöttség számít a legnépesebb csapatnak. A technikai értekezleten kiderült, hogy négy kenus számban a kevés nevező miatt nem rendeznek előcsatározásokat, így a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Tóth Márton, Mike Róbert összeállítású 1000 m-es négyes, a Horváth Gábor és Bozsik Attila alkotta 200 m-es páros, valamint Takács Kincső (C-1 200 m) és a Takács, Obermayer Dorina duó (C-2 500 m) csak a döntőben száll majd vízre először. A többieknek ugyanakkor az elő- és középfutamokon keresztül vezet az útja a legjobb kilenc közé, a magyarok közül elsőként a pályafutása első felnőtt világversenyén szereplő Dombvári Bence (K-1 1000 m) mutatkozik be 9:08 órakor. Az Ada Ciganlija félszigeten található Száva-tavon ideális körülmények fogadják a versenyzőket, jelenleg szélcsend van és szikrázóan süt a nap.

A pénteki program:

1000 m-es előfutamok 9 ó 500 m-es előfutamok 12 ó 1000 m-es középfutamok 15 ó 500 m-es középfutamok 17 ó

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.